Met Pippa staat Marian de Hoop-Beltman klaar voor de volgende uitdaging. Foto: Arjen Dieperink

Met Pippa staat Marian de Hoop-Beltman klaar voor de volgende uitdaging. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Pippa helpt Marian aan tweede carrière

Algemeen

Mantelzorgconsulent SWL na afscheid verder als vrijwilligster

door Arjen Dieperink

LOCHEM - "Doe even kalm aan", maant Marian de Hoop-Beltman haar jonge hond Pippa, die het bezoek vrolijk kwispelend verwelkomt. Ze is gestopt als mantelzorgconsulent, maar haar hondje zorgt ervoor dat ze de zorg voorlopig nog geen vaarwel zegt. Maar nu net zoals ze ooit begon: als vrijwilligster.

Zo'n veertien jaar was Marian werkzaam bij Stichting Welzijn Lochem. Eerst was ze ouderadviseur bij de voorganger van de SWL, de Stichting Ouderenwerk Lochem (SOL) aan de Walderstraat. Uiteindelijk ontwikkelde ze zich tot mantelzorgconsulent.
Mantelzorg was ook de reden dat Marian de Hoop terugkeerde naar Lochem. "Wij woonden elders in het land. Toen werden mijn ouders hulpbehoevend en kwamen wij in het weekend regelmatig hier. Toen de hulpvraag groter werd zijn wij uiteindelijk naar Lochem verhuisd", vertelt Marian terwijl ze Pippa een aai over de bol geeft. De familie De Hoop kon in 1998 het huis naast dat van Marians ouders kopen. "Je merkt dan wel wat mantelzorg inhoudt. Hoe vaak werd ik niet geroepen. Maar ik heb met liefde tot het laatst voor hen kunnen zorgen."
Als je Marian de Hoop vraagt naar de inhoud van haar werk dan komt ze los. "Mantelzorg vraagt nogal wat", weet ze uit eigen ervaring. . Bij de SOL begon ze als vrijwilligster. Toen er enige tijd later een vacature kwam solliciteerde ze. "Ik heb een mooie tijd gehad bij de SOL en later bij SWL", laat Marian met een glimlach weten tijdens dit gesprek dat plaatsvond in de op een na laatste week van 2020.

Schokkende aantallen
In de gemeente Lochem zijn er volgens de voormalig mantelzorgconsulent honderddertig jongeren in de leeftijd van vier tot en met vijfentwintig jaar die mantelzorger zijn van onder meer een autistisch broertje of zusje of een ouder die een chronische ziekte heeft. Het zijn schokkende aantallen waar vanuit Stichting Welzijn Lochem aandacht aan wordt besteed. De groep mantelzorgers ouder dan vijfentwintig jaar telt 770 personen. "Wij proberen vanuit SWL de mantelzorgers bij te staan zodat zij elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Ook organiseren wij, behalve dan nu tijdens de coronatijd, uitjes zodat men even tot rust kan komen en tijd voor zichzelf kan vinden."

Geen geraniums
Haar werkzame leven heeft Marian de Hoop-Beltman afgesloten. Afscheid nemen van haar collega's zoals ze had gehoopt zat er niet in. "Ze hadden iets moois bedacht, mijn dochter zat in het complot. Helaas is dit op het laatste moment afgeblazen door de afgekondigde maatregelen van het kabinet. Erg jammer, maar wel begrijpelijk."
Toch heeft Marian nog geen tijd om achter de geraniums te gaan zitten. Ze kijkt naar Pippa aan die nu rustig op de grond ligt. "Met hem ga ik verder. Ik heb mij bij de Hoge Weide opgegeven als vrijwilligster. Het doel is om straks met Pippa contacten te leggen met personen die dementie hebben. Dat kan met honden heel mooi en Pippa is er wel geschikt voor." Zorg, in welke vorm dan ook, blijft Marian trekken. Haar tweede carrière, met Pippa, komt eraan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant