<p>Wilfred Ossewaldt bij zijn weerstation. Foto: Arjen Dieperink</p>

Wilfred Ossewaldt bij zijn weerstation. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Weerstation Klein Dochteren zet Lochem op de kaart

KLEIN DOCHTEREN - Hij valt bijna niet op. Toch staat er sinds begin dit jaar een tien meter hoge mast in Klein Dochteren. Het gaat om een weerstation, het eerste in de gemeente Lochem dat volledig automatisch gegevens verstrekt aan onder meer het KNMI. Hiermee wordt een blinde vlek op de kaart ingevuld. Het KNMI is er maar wat blij mee.

Door Arjen Dieperink

De mast die vastzit in een driehonderd kilo wegend blok beton wordt door drie tuidraden recht overeind gehouden. Op precies tien meter hoogte draait een windmolentje en daar doet ook de windwijzer zijn plicht. Wilfred Ossewaldt, de initiatiefnemer en oprichter van het weerstation, is er trots op. Hij toont zijn tablet, waarop de windsnelheid te lezen is, 2 tot 8 meter per seconde.
“Ik heb altijd interesse voor het weer gehad”, legt Ossewaldt uit. “En toen ik meteoroloog Jordi Huirne uit Ruurlo sprak kwam ik erachter dat er een witte vlek op de Nederlandse windkaartmeting was. Precies in Lochem.” De paarden in het weiland komen belangstellend naar de mast kijken terwijl Ossewaldt enthousiast aan het vertellen is. Hij wijst op een witte geribbelde kast. “Dit is de temperatuurmeter. Om te voorkomen dat de kast waar de meter inzit warm wordt en zo de temperatuur beïnvloedt is er een luchtkoeling ingebouwd. Op die manier zijn wij verzekerd van de juiste waarden. Ook de hoeveelheid neerslag wordt hier automatisch gemeten. Het bekertje waar de regen in valt leegt zich automatisch.”.

Zonnecellen
Het meetstation draait op enkele zonnecellen, ter grootte van een tablet. Het weerstation meet behalve temperatuur, windsnelheid en windrichting, ook de neerslagintensiteit, relatieve luchtvochtigheid en de luchtdruk. “Het KNMI gebruikt daarvan uitsluitend de windmetingen: snelheid, windstoten, gemiddelde snelheid en de windrichting”, vertelt Ossewaldt. Hij toont op zijn tablet een e-mail van Peter Siegmund, expert klimaat KNMI. Deze noemt het meetstation in Klein Dochteren een zeer waardevolle aanvulling voor de Weather Observation Website, WOW.
Windstoten, zoals gemeten door WOW, vormen een van de belangrijkste meteorologische grootheden voor het KNMI. Deze zijn volgens Siegmund een vorm van ‘gevaarlijk weer’, waarvan de waarneming en voorspelling een kerntaak is van het KNMI. De windstoten zijn vaak te voelen in een gebied van slechts enkele kilometers, waardoor ze vaak niet worden opgemerkt door het dertigtal over Nederland verspreide weerstations van het KNMI. Om meer metingen te verkrijgen van met name kleinschalige weersverschijnselen werkt het KNMI samen met weeramateurs en andere geïnteresseerden in het WOW-netwerk.

Vijf minuten
In of nabij Lochem was er nog geen WOW-station. De dichtstbijzijnde stations zijn in Markelo, Warnsveld en Borculo, op een afstand van ongeveer tien kilometer, waardoor zelfs relatief grootschalige verschijnselen in dit gebied voor WOW en daarmee voor het KNMI onopgemerkt blijven. Dit geldt met name voor windstoten. Het weerstation in Klein Dochteren heeft volgens Siemond het WOW-netwerk verrijkt. Iedere vijf minuten geeft het station de gegevens door.
“Iedereen kan zien wat er hier gemeten wordt, dat is het leuke ervan”, zegt Ossewaldt. Het weerstation is te vinden op onderstaande site. De gegevens staan direct na de meting op de site vermeld. “Men kan ook de geschiedenis, eerdere metingen, bekijken. Tevens is het mogelijk de meting van mijn weerstation te vergelijken met die van andere weerstations. Alles is in grafieken en tabellen weergegeven”, aldus de Lochemse weerman. Ondertussen zoekt hij op zijn tablet de laatste meetgegevens op. “Ik heb wel van tevoren een weercursus gevolgd bij mensen van het KNMI en een weerradarcursus via Buienradar”, aldus Ossewaldt die als lokale weerman altijd op de hoogte is van de laatste weergegevens.


https://wow.knmi.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden