Jaap van Drunen kan nog even plaatsnemen in het Jongerencentrum. Foto: Arjen Dieperink

Jaap van Drunen kan nog even plaatsnemen in het Jongerencentrum. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Jaap van Drunen stopt na zeven jaar jongerenwerk

Algemeen

LOCHEM - Hij heeft de afgelopen jaren aardig wat zien veranderen, maar samen met zijn collega's heeft hij veel jongeren kunnen helpen, wel zo'n vijfhonderd. Eind deze maand neemt Jaap van Drunen na zeven jaar afscheid van de Stichting Welzijn Lochem. Hij vond het tijd om naar een nieuwe uitdaging uit te kijken. Ook omdat zijn eigen leven in een andere fase kwam: Jaap is getrouwd en vader geworden.

Door Arjen Dieperink

"Er stond een vacature voor ambulant jongerenwerker", weet Jaap van Drunen zich te herinneren. Het eerste onderkomen van de jongeren was aan het Groene Kruisstraatje 2. Het pand, eigendom van Viverion, is dichtgetimmerd en staat er tegenwoordig haveloos bij. "Wij richtten toen onze energie voornamelijk op jongeren die van het rechte pad af waren." Hij doelt op jongeren die met justitie in aanraking waren gekomen. "In het pand gebeurde van alles. Diverse keren werd er ingebroken. Ook trokken deze jongeren 'verkeerd publiek ' aan en had je daar dan weer de handen vol aan."

Grote verbetering
Op de vraag wat er de afgelopen jaren zoal is veranderd wijst Jaap van Drunen in het jongerencentrum, gelegen in de kelderruimte van het Stadshuus aan de Markt, om zich heen. "Kijk, dit is ons onderkomen. Een grote verbetering, vind ik zelf. Hier komen jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar om te gamen, koffie te drinken en contacten te maken..En daarnaast hebben ze ons als aanspreekpunt. In die zeven jaar heb ik zo'n vijfhonderd jongeren bij kunnen staan." Daarbij kwam Jaap allerlei problemen tegen, zoals ADHD en drugsverslaafde, dakloze, depressieve en ontspoorde jongeren.
"Voor jongeren is het belangrijk dat ze een dagindeling hebben zodat er een reden is om uit bed te komen", zegt Jaap. Tegenwoordig geeft men in het jongerencentrum ook cursussen, in jongerenjargon workshops. "Denk hierbij aan fotografie, dat wordt gegeven door een van de jongeren die zelf fotograaf is. En lach niet, ook geven wij bloemschikken en sociale vaardigheden."

Mooi vak
"Tegenwoordig zijn wij anders ingesteld dan zeven jaar geleden. Het is een mooi vak om met jongeren bezig te zijn. Het opvoeden is eigenlijk een ouderlijke taak, toch komt het voor dat dit bij bepaalde jongeren niet of niet goed gebeurt. Het is dan aan ons om hen een en ander bij te brengen." Dat is vaak pittig, en het is voor Jaap dan ook niet gemakkelijk om na het werk de knop om te zetten. "Maar ik moet ongeveer een half uurtje rijden voor ik thuis ben en dan heb je even de tijd om het werk van je af te zetten."
Stichting Welzijn Lochem is bezig met de invulling van de vacature die ontstaat door het vertrek van Van Drunen. "Ik verwacht niet dat er direct na mijn afscheid iemand is, maar men is er volop mee bezig en het jongerenwerk ligt door mijn vertrek niet stil. Wij doen het als team."
Op de vraag waarom hij vertrekt antwoordt de 31-jarige Jaap: "Ik heb dit jarenlang met plezier gedaan. Toch is het tijd voor een nieuwe stap in mijn leven. Inmiddels ben ik getrouwd en wij hebben een kind. Dit werk vraagt veel van je, vooral in de avonduren. Ik wil nu ook meer tijd bij mijn gezin doorbrengen. Bij het bedrijf waar ik nu ga werken heb ik te maken met de wijkontwikkeling. Ik krijg een meer adviserende rol." .

Tijdschema
Jaap van Drunen vertrekt op 26 maart. "Er wordt een tijdschema gemaakt zodat iedereen coronaproof afscheid kan komen nemen. Hiervoor dient men zich wel eerst aan te melden bij de Stichting Welzijn Lochem, tel. 0573-297000."
Tenslotte wil Jaap nog iets persoonlijks kwijt: "Ik wil alle jongeren bedanken voor het vertrouwen dat ik heb gekregen en Lochem voor de mooie tijd die ik heb gehad."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant