<p>Esther Wissink: &quot;Zonder bijen en andere insecten hebben wij geen groente en fruit.&quot; Foto: Arjen Dieperink</p>

Esther Wissink: "Zonder bijen en andere insecten hebben wij geen groente en fruit." Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Esther Wissink in actie voor bijen en ons eten

LOCHEM - Vorig jaar deed ze al een oproep in de Berkelbode en daarna liep het storm bij Esther Wissink. Nu wil zij haar actie voor de bescherming van bijen naar een nog hoger niveau tillen. Op 22 april is het zover. Het is de bedoeling dat heel Nederland dan gaat zaaien.

Door Arjen Dieperink

Esther poseert voor de foto bij het insectenhotel achter in haar tuin. Ze zit op haar praatstoel en straalt van enthousiasme. "Waar zouden wij zijn zonder bijen en andere insecten?" zegt ze terwijl ze een schaal met groente en fruit toont. Esther Wissink is van beroep kok. Ze werkt bij Klipperzorg. Vooral gezond eten staat bij haar hoog in het vaandel. "En hoe krijgen wij die mooie groenten en fruit? Juist, door de bestuiving. Daarvoor zorgen de insecten en in het bijzonder de bij. Meer dan 70 procent van wat er dagelijks op ons bord ligt heeft bestuiving door insecten nodig. Daarom heb ik thuis, net als vorig jaar, een voedselbank voor bijen."

Pollinators
Esther heeft één van de 1500 Voedselbanken voor Bijen die ons land telt. Het is een initiatief van The Pollinators, een platform voor iedereen die zich in wil zetten voor bestuivers en biodiversiteit. Bij Wissink kan men gratis een zakje met biologische zaden afhalen waaruit bij-vriendelijke planten zullen ontkiemen. Om meer mensen over te halen de bijen te helpen door het bloemenmengsel te zaaien heeft kok Esther een prijsvraag bedacht. "Als dank voor de inzet maken zij kans op een gratis kookworkshop van mij. Hiervoor moet men een foto of filmpje maken van het bloemenmengsel dat men heeft uitgestrooid. Deze kan worden geüpload naar de facebookpagina 'Voedselbank voor bijen Lochem'. Wie geen zakje met het bloemenmengsel van mij heeft ontvangen kan tóch meedoen door zelf een zakje te kopen in de winkel en zich daarna voor de wedstrijd aan te melden op dezelfde facebookpagina. Creativiteit in een foto of filmpje wordt zéér op prijs gesteld."
Esther Wissink hoop dat veel mensen zullen mee doen. "Het is eigenlijk in het belang van de bij en de toekomst van ons eten. Zo werken we samen aan een gezonder leven met elkaar", besluit zij haar betoog. De kookworkshop vindt plaats in augustus, zodra de coronaregels dit toelaten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden