<p>Jan Langeler en Herman Eggink plaatsten de nieuwe boom op het terrein van het Leussinkbad. Foto: PR</p>

Jan Langeler en Herman Eggink plaatsten de nieuwe boom op het terrein van het Leussinkbad. Foto: PR

Jarig Leussinkbad krijgt boom van Stichting Vedel

LAREN - Het Leussinkbad in Laren bestaat vijftig jaar. Het jubileumjaar is op 1 april feestelijk gestart met de aanplant van een nieuwe boom, geschonken door de Stichting Vedel. Het Larense openluchtbad viert zijn verjaardag het hele seizoen, met stukjes historie via diverse kanalen, activiteiten met feestelijke tintjes en ludieke acties voor abonnees en bezoekers.

In de jaren zestig werd binnen de Larense Middenstandsvereniging het idee geopperd om in Laren een eigen zwembad te starten. Na jaren voorbereiding werd het zwembad op 19 mei 1971 daadwerkelijk geopend. De feestelijke aanplant van de boom van Stichting Vedel is een mooie aftrap van dit jubileumjaar.
Namens Stichting Vedel waren Herman Oltvoort, Willy Nijhof en Jos Geverink aanwezig om de boom aan het Leussinkbad te overhandigen. Jos Geverink feliciteerde alle betrokkenen bij het zwembad en sprak de aanwezigen toe: “Stichting Vedel zet zich in om onze mooie leefomgeving in en rond Laren verder te verduurzamen en vergroenen. Dat doen wij met verschillende projecten en kleine initiatieven, zoals het planten van bomen in de periode van de Nationale Boomplantdag.”

Belangrijk
“We schenken deze boom van harte aan het Leussinkbad, een belangrijk onderdeel van Laren. Het is daarbij heel bijzonder hoe jullie in stand worden gehouden door vele vrijwilligers. Daar zijn we trots op. Met deze boom ondersteunen we jullie plannen voor de huidige herinrichting van het zwembad inclusief de landschapsplannen die jullie daarbij hebben.”
De boom werd in ontvangst genomen door Leussinkbad-beheerder Dinande Wilgenhof, oprichter en oud-bestuurslid Jan Langeler en huidig bestuurslid Karin Spijker.

Landschapsplan
Op het Leussinkbad was al een mooie plek uitgekozen voor de boom, op basis van adviezen van Sabine van Andel. Sabine is een Larense tuin- en landschapsontwerper die belangeloos een herinrichtingsplan ontwikkelde voor het terrein. Het Leussinkbad wil de komende tijd stapsgewijs invulling geven aan dit meerjarenplan dat onder meer bijdraagt aan een sterkere structuur, schaduw, uitstraling en beleving.

Naober
Sabine heeft de boom, een suikeresdoorn, uitgezocht bij Tuincentrum Haneveld. Dat stelt zich als noaber al jaren actief in voor het Leussinkbad, met advies over planten, vriendelijke prijzen of hulp bij aanplanten.
Het groene onderhoud wordt gedaan door de ‘groen-mannen’, die elke maandagochtend grasmaaien, snoeien, onkruid wieden en natuurlijk een gezellig bakje koffie drinken. Namens hen waren Herman Eggink, Jan Wink en Teunis Dondertman aanwezig. Zij maakten het gat klaar, waarna Herman Eggink en Jan Langeler de boom plaatsten. Jan Langeler (86) is oprichter van het Leussinkbad en zat maar liefst 27 jaar in het bestuur. Hij proostte samen met de aanwezigen op de boom én op vijftig jaar Leussinkbad.

Seizoensopening
De seizoensopening is gepland op woensdag 12 mei. Er wordt momenteel volop gewerkt aan de voorbereidingen voor het seizoen en vooral ook het vernieuwen van de accommodatie. De gele glijbaan is stevig aangepast en kan weer volop gebruikt worden. Ook komt er een nieuwe kiosk. Het Leussinkbad verwacht op 12 mei in ieder geval te starten met baantjes zwemmen, zwemlessen en aquasporten.
Vanaf 17 mei starten de zwemlessen A, B, C, spetterles, snorkelen en survival zwemmen. Daarnaast biedt het Leussinkbad weer de volgende sporten: AquaBootcamp, AquaSpinning, AquaJogging en AquaSportief.

Recreatief zwemmen
Afhankelijk van de coronamaatregelen verwacht beheerder Dinande Wilgenhof dat bezoekers weer snel recreatief kunnen zwemmen zoals vorig jaar. “Ook verwacht ik dat we dit seizoen ook weer activiteiten kunnen organiseren, zoals de succesvolle disco-avonden, zwemvierdaagse en Houtdorp”.
Het Leussinkbad houdt de coronagerelateerde ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Dinande: “We hebben vorig seizoen veel geleerd en de draaiboeken liggen klaar om snel uit te breiden zodra dat mogelijk is”.
Het Leussinkbad heeft betaalbare tarieven, zeker met een seizoensabonnement. Dinande: “Veel gezinnen hebben een jaarabonnement, dat heb je er al snel uit. Sinds ons systeem is vernieuwd kan het abonnement heel makkelijk online worden aangevraagd. Tót de opening op 12 mei koop je de abonnementen mét korting en zwem je het hele seizoen voordelig.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden