Larense tandartsen constateren achterstand in reguliere mondzorg

Algemeen

LAREN - De reguliere mondzorg heeft een flinke achterstand opgelopen, veroorzaakt door het coronavirus. “Mensen denken dat deze zorg is afgeschaald of durven niet naar de tandarts uit vrees voor een mogelijke besmetting”, zeggen Liesbeth Letteboer en Sylwia Trawinska, tandartsen van de Tandartsenpraktijk Laren.

De praktijk deed een analyse van het patiëntenbestand, waaruit bleek dat een grote groep patiënten de praktijk sinds maart 2020 of zelfs al langer niet meer heeft bezocht. Volgens Sylwia Trawinska en Liesbeth Letteboer heeft dit te maken met de coronacrisis. “Tijdens de eerste lockdown in maart vorig jaar was er nog veel onbekend. We wisten nog niet precies hoe het virus zich kon verspreiden en de praktijken werden door de beroepsverenigingen en het ministerie geadviseerd om voor vijf weken te sluiten ":
Deze sluiting heeft veel teweeg gebracht in de Nederlandse tandartspraktijken. Mensen durfden niet meer naar de tandarts te gaan, waardoor ze zorg gingen mijden. "Toen we weer open mochten hebben we iedereen geïnformeerd dat het weer veilig was", aldus beide tandartsen die desondanks zien dat de reguliere zorg achterblijft ten opzichte van vóór de coronacrisis. "Natuurlijk hebben we intensief contact op korte afstand van onze patiënten, maar hiervoor is door de beroepsverenigingen en het RIVM een richtlijn mondzorg (Leidraad Mondzorg Corona) geschreven."Deze wordt gebruikt in de Nederlandse tandartspraktijken en regelmatig aangepast aan de laatste ontwikkelingen en bevindingen met betrekking tot het virus.

Triage
Voorafgaande aan een bezoek ontvangt de patiënt een triage vragenlijst gerelateerd aan coronaverschijnselen en klachten. Mensen met klachten of zij die familieleden hebben met klachten wordt verzocht een nieuwe afspraak te maken.
Eén van de maatregelen is bijvoorbeeld om patiënten, waarbij men snel roterend instrumentarium in combinatie met water gebruikt, waardoor aerosolen ontstaan, voorafgaande aan de behandeling te laten spoelen met een verdund waterstofperoxide mengsel, dat deze aerosolen vermindert.
"Verder maken wij gebruik van alle voorzorgsmaatregelen zoals mondmaskers en gezichtsbeschermers. Ook is het verplicht om in de wachtruimtes een mondmasker te dragen en plannen wij onze agenda’s zo dat er een minimaal aantal mensen in de wachtruimtes aanwezig is", verduidelijken de tandartsen.
Overigens is de kans om bij de tandarts besmet te raken tijdens recent onderzoek in Nederland en de VS berekend op 0.9%. De voorzorgsmaatregelen werken zo goed dat de zorgmedewerkers in de tandheelkundige praktijken niet met voorrang worden gevaccineerd; het is dus veilig.

Weerstand
"De mondgezondheid is een belangrijk aspect van de algemene gezondheid", zeggen de dokters van Tandartsenpraktijk Laren. "Daarom vinden wij het zorgelijk dat mensen de reguliere zorg uitstellen. Als namelijk er een tandheelkundig probleem is, kan dit heel veel eisen van de weerstand, die we nu volop nodig hebben als we wél ziek worden. Bovendien is het risico op gevolgen groot als je gaatjes laat zitten of tandvleesontstekingen niet op tijd behandelt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant