<p>Ambassadeur Adjan Pepers (l.) Evert Koster van FC Zutphen (m.) en Gerard Geerken van Warnsveldse Boys promoten OldStars <em>Walking Football</em>. Foto: Liesbeth Spaansen</p>

Ambassadeur Adjan Pepers (l.) Evert Koster van FC Zutphen (m.) en Gerard Geerken van Warnsveldse Boys promoten OldStars Walking Football. Foto: Liesbeth Spaansen

Go Walking Football: verrassend voetbalspel voor 60-plussers

ZUTPHEN – Eindelijk kunnen ze weer voetballen, de mannen van de OldStars Walking Football groep, een samenwerking van de voetbalverenigingen FC Zutphen en Warnsveldse Boys. Het is geen nieuws dat door corona het spel werd stilgelegd, maar nu de maatregelen wat versoepeld lijken te worden, is het tijd om aandacht te vragen voor hun sport.

Door Liesbeth Spaansen

Walking Football is een rustiger vorm van voetbal, waarbij het tactische aspect is gebleven. De teams gebruiken een kwart van het voetbalveld en spelers raken elkaar niet aan. Rennen mag ook niet; voor een kort sprintje moet worden afgefloten. Slidings zijn niet toegestaan en de bal mag niet boven heuphoogte komen. Het tactisch aspect van voetballen krijgt een nieuwe dimensie: het aanspelen van de bal in de voeten in plaats van in de loop en het vrijlopen zijn veel belangrijker. 

“Het is een Britse spelvorm, dat al tien jaar in Nederland wordt beoefend. Het Nationaal Ouderenfonds heeft het opgepakt om ouderen in beweging te krijgen, ze op een gezonde manier en zonder blessures te laten sporten. De KNVB helpt en ondersteunt verenigingen die deze vorm van voetballen willen oprichten”, vertelt enthousiast deelnemer Adjan Pepers. “Inmiddels speel ik zelf al ruim een jaar en het is hartstikke leuk.” Hij heeft zich als ambassadeur opgeworpen om leden te werven. 

“Er zijn al 300 OldStars Walking Football clubs actief met ruim 4000 beoefenaars. Het is zeer geschikt voor 60-plussers die nog lekker actief bezig willen zijn. Of ouder als je denkt dat je nog kan lopen”, lacht trainer en coördinator Evert Koster van FC Zutphen die startte met deze tak van sport. “André van der Ley, voormalig Nederlands elftal speler en voetballer van Go Ahead Eagles, is grondlegger en aanjager van het Walking Football in het oosten van Nederland. Via Karin ten Heggeler, combinatiefunctionaris van de gemeente Bronckhorst waar het Walking Football al werd beoefend, werd informatie ingewonnen. Daarna is de sport ook hier in Zutphen gestart.” 

Bij Warnsveldse Boys werd in 2018 contact gelegd met Karin en in oktober 2019 werd gestart. “Peter Jansen uit Vorden heeft toen tien keer getraind en een goede basis gelegd”, vertelt deelnemer en coördinator van Warnsveldse Boys Gerard Geerken. “Na contact te hebben gehad met Evert zijn we gaan samenwerken.”

Verbinding is de mooiste kant van Walking Football, vindt Gerard. “Het samen komen om te sporten, samen oud worden. Met koffie erbij even gezellig met elkaar zijn.” De herinneringen komen bij de trainers ook meteen weer boven. “Wij moesten nog pompen vroeger om te douchen!”. Evert vertelt: “We kunnen nog niet doen wat we eigenlijk willen doen, maar we kunnen weer trainen. Daarbij is veel aandacht voor warming-up en baloefeningen. Helaas zonder het afsluitende partijtje tot slot. We zijn al anderhalf jaar zeer beperkt. Eerst helemaal niet trainen, daarna met twee en later met vier voetballers samen. De intentie is er om weer een toernooitje te organiseren, maar het is voor nu toch leuk om al bezig te zijn.”

Elke woensdagochtend wordt er weer getraind bij FC Zutphen aan het Meijerinkpad 1 in Zutphen vanaf 10.00 uur en vrijdagavond bij Warnsveldse Boys op Sportpark ’t Braamveld aan de Veldesebosweg 30 in Warnsveld vanaf 19.30 uur. Voor Walking Football zijn alleen voetbalschoenen nodig. “Je wordt ook geen ‘lid’. De voetbalverenigingen stellen hun accommodatie beschikbaar. Het enige is een kleine bijdrage voor in de pot, voor de koffie en mogelijk gebruik van het voetbalveld en de douches.” 

Nu zij na een lange coronastop weer op het veld kunnen staan, zoeken ze nieuwe leden. “Daarom willen we belangstellenden uitnodigen een keer te komen kijken”, vertelt Adjan. “Zij zijn welkom op woensdagochtend 28 april vanaf 10.00 uur bij FC Zutphen of vrijdagavond 30 april vanaf 19.30 uur bij de Warnsveldse Boys. Er is dan koffie en gelegenheid om even mee te spelen. Dus de voetbalschoenen mogen mee.” De meeste deelnemers hebben affiniteit met de bal. “Zowel mannen en vrouwen zijn van harte welkom. Ook als je niet gevoetbald hebt. Dankzij Oldstars Walking Football kun je ook op ‘latere leeftijd’ nog lang van voetbal blijven genieten.”

Voor informatie, neem contact op met Evert Koster, FC Zutphen via 06-50211621 of mail evert.koster@fczutphen.nl of Gerard Geerken, Warnsveldse Boys via 06-40135898 of geerkengh@gmail.com.


www.fczutphen.nl

www.warnsveldseboys.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden