<p>Na ruim vijf maanden sluiting opende wethouder Henk van Zeijts de bibliotheek in Lochem. Goed voorbereid met biebpas en mondkapje was hij de eerste klant. Foto: PR</p>

Na ruim vijf maanden sluiting opende wethouder Henk van Zeijts de bibliotheek in Lochem. Goed voorbereid met biebpas en mondkapje was hij de eerste klant. Foto: PR

Vreugde bij heropening bibliotheek

LOCHEM - Na ruim vijf maanden dicht te zijn geweest opende wethouder Henk van Zeijts vandaag om 14.00 uur de deuren van de bibliotheek in Lochem. “Mensen hebben de bieb echt gemist om even binnen te kunnen lopen.”

Door Alize Hillebrink

De wethouder verwelkomde persoonlijk de eerste bezoekers in de bibliotheek, die sinds lange tijd weer open mag nu de maatregelen zijn versoepeld. Jong en oud kwam er naartoe om de boeken eindelijk weer om te kunnen ruilen,” zegt wethouder Van Zeijts. Eigenlijk zouden de bibliotheken pas in fase 3 open mogen, maar onder druk van de Tweede Kamer is dit naar voren gehaald. De openstelling gaat nog wel gepaard met een beperking op het aantal bezoekers van 1 op 25 m2.

“Naar dit moment hebben we lang uitgekeken,” zegt Barbara Deuss, plaatsvervangend directeur van Graafschap bibliotheken. “Natuurlijk zijn er nog beperkingen, maar dat we weer mogen ontvangen is het allerbelangrijkste.” De wethouder zag veel blije gezichten. “Er was echt naar uitgekeken. De mensen die ik sprak hadden het echt gemist om even binnen te kunnen lopen en te kunnen kiezen uit het mooie aanbod van de bibliotheek. Van studieboek, tot voorleesboek of een praatje en een kop koffie. Laten we hopen dat het virus steeds minder invloed krijgt en er weer steeds meer kan.”

Gedurende de afgelopen lockdownperiode waren leden niet verstoken van boeken. Via de ‘afhaalbieb’ konden bibliotheekleden boeken lenen. Op een vooraf besproken afhaalmoment stond er een tas klaar met boeken, tijdschriften of dvd’s. “Van deze tassen hebben we er achtduizend uitgedeeld. Duizenden boeken zijn al maanden uit de roulatie en die zien we graag zo snel mogelijk terug,” zegt Deuss. “Zodat we iedereen een mooie keuze aan boeken kunnen bieden.”

Feestelijke opening
De eerste dagen na de opening van de bibliotheek zullen dus vooral in het teken staan van het inleveren van boeken. Het daadwerkelijk neuzen tussen de boeken, een boek of krant lezen in een luie stoel, kan weer vanaf dinsdag 25 mei. Dan wordt om 12 uur de bibliotheek feestelijk geopend voor publiek. “Dan gaat de vlag uit, ligt de rode loper klaar en is er een partytent met koffie en thee voor de gasten,” zegt Deuss.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden