<p>Taco Houkema houdt van uitdagingen. Foto: Arjen Dieperink</p>

Taco Houkema houdt van uitdagingen. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Taco Houkema verlaat Beatrix- en Julianaschool

HARFSEN - Zeven jaar lang heeft Taco Houkema de scepter gezwaaid over twee verschillende basisscholen. Maar het begon bij hem te kriebelen. Binnenkort neemt hij afscheid om een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Door Arjen Dieperink

Terwijl de kinderen van de Beatrixschool in Harfsen na de pauze weer naar binnen gaan legt Taco Houkema in de directiekamer uit waarom hij vertrekt. “Eigenlijk is zeven jaar hetzelfde vak uitoefenen voor mij best lang. Dan vind ik het tijd worden om iets anders te gaan doen”, zegt hij. Behalve bij de Beatrixschool is hij ook directeur van de Julianaschool in Almen. “Ik zit op beide scholen evenveel uren.”
“Ik kan ook wel trots zijn op beide scholen. Als team hebben wij namelijk op allebei het tij kunnen keren.” Houkema doelt op de daling van het aantal leerlingen waar de scholen mee te kampen hadden. De afgelopen vier jaar konden zowel de school in Almen (80 kinderen) als die in Harfsen (110 kinderen) ieder jaar meer leerlingen begroeten.

Ander profiel
“Wij hebben in 2014 gekozen voor een ander profiel. Kindgericht, nieuwe-tijdonderwijs, meer integraal en thematisch bezig zijn.” In het schoolgebouw wijst Taco naar de open centrale ruimte: “Dit was toen ik hier kwam anders, de leerlingen en hun klassen hadden nauwelijks contact met elkaar. Nu kunnen zij veel meer dingen samen doen. Dit geldt ook voor de school in Almen.”
Met trots spreekt Taco over de teams op beide basisscholen. “Maar ik vind dat het tijd wordt voor nieuwe directeur. Ik heb mijn bijdrage gedaan en een ‘vers’ iemand is goed voor de school. Of men weer voor één directeur kiest of voor iedere school één directeur dat moet de Poolster (overkoepelend orgaan voor de openbare basisscholen in Lochem -AD) maar beslissen. Er zal eerst wel een profielschets van de functie worden gemaakt.”

Binnen en buiten
Hoe het afscheid op de Beatrix- en de Julianaschool eruit zal zien in deze coronatijd weet de scheidende directeur niet. Dan kijkt hij vooruit naar zijn nieuwe uitdaging na de schoolvakantie. Die ziet hij wel zitten. “Ik word directeur van de openbare bassischool Nettelhorst. Dat lijkt mij prachtig. Ze zijn daar bezig met binnen- en buitenonderwijs. De nieuwsgierigheid van de kinderen wordt ruimschoots geprikkeld en gestimuleerd. Ik ga daar een paar dagen in de week directeur zijn en de andere tijd ben ik met mijn eigen bedrijf bezig.”
In dat eigen bedrijf geeft Taco Houkema advies aan schoolleidingen. “Het afgelopen jaar heb ik de knoop hierover doorgehakt. Nu, na zeven jaar deze scholen te hebben geleid vond ik het tijd om eerst de onderwijzers, schoolleiding en ouders over mijn stappen te informeren. Weg ben ik niet, ik ga uitsluitend een nieuwe uitdaging aan. Ik wil iedereen hartelijk bedanken voor de collegialiteit en steun. In het nieuwe schoolseizoen ga ik mij met volle kracht inzetten voor de basisschool in Nettelhorst.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden