Naast 5000 euro ontvangt de winnaar van de Willem Sluiter Prijs een door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde penning waarop als randschrift de bekende ‘achter-hoek’-regels zijn gegraveerd. Foto: PR
Naast 5000 euro ontvangt de winnaar van de Willem Sluiter Prijs een door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde penning waarop als randschrift de bekende ‘achter-hoek’-regels zijn gegraveerd. Foto: PR

Uitreiking Willem Sluiter Prijs 2021 op 18 september

Algemeen

Bekend making bekroonde uit tien genomi- neerden is live te volgen via eigen site

EIBERGEN - De Willem Sluiter Prijs 2021 wordt uitgereikt op zaterdag 18 september in de Oude Mattheuskerk in Eibergen. Juryvoorzitter Diana Abbink maakt hier bekend wie van de tien genomineerden wordt bekroond, vanwege zijn of haar verdiensten voor de streek. De winnaar ontvangt uit haar handden 5000 euro en een door de beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde penning.

Vanwege coronamaatregelen moest de voor 20 maart geplande uitreiking van deze grote prijs voor de Achterhoek uitgesteld worden, naar aanvankelijk juni en later zelfs september. 

De uitreiking heeft plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst, die om twee uur die zaterdagmiddag begint. Ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen kan deze naast genomineerden en andere genodigden slechts door een beperkt aantal belangstellenden worden bijgewoond. Zij moeten zich voor 11 september aanmelden via info@willemsluiterprijs.nl. Iedereen kan echter de rechtstreekse uitzending volgen via de site www.willemsluiterprijs.nl.

In totaal kwamen 42 voordrachten binnen voor deze grote Achterhoekse prijs. Hieruit selecteerde de jury er begin dit jaar al tien. Enige tijd later werd bepaald wie van hen de winnaar zal zijn. Omdat de organiserende Stichting Fonds Willem Sluiter graag alle genomineerden de kans geeft het uitreikingsfeest mee te maken, moet lang worden gewacht met de bekenmaking van de uitslag.

Bij prijs draait het om Achterhoek
Wie de Achterhoek op een positieve manier voor het voetlicht brengt, maakt een keer in de vijf jaar kans op de prijs, die is genoemd naar dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673). De instelling hiervan is te danken aan de in 2018 overleden Bennie te Vaarwerk uit Eibergen. Met een legaat maakte hij het mogelijk nog zeker een halve eeuw deze prijs uit te reiken. De bekende dichtregels van Willem Sluiter ­- Waer iemant duisent vreugden soek,/ Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek - inspireerden hem.

De genomineerden zijn:
Hans de Beukelaer / uitgeverij Fagus
Hans Keuper
Van der Lugtstichting
Maurits Steverink
Mooi Achterhoek
Museum Staal
Organisatie Slag om Grolle
Stichting Helemaal Groen
Stichting Koppelkerk
Stichting Pak An

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode