Deze foto van Tomasz Markowski van de door wielrenner Dylan Groenewegen veroorzaakte crash tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen is een van de favorieten van Tim Wengelaar, de huismeester van de Walburgiskerk. Foto: Rudi Hofman
Deze foto van Tomasz Markowski van de door wielrenner Dylan Groenewegen veroorzaakte crash tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen is een van de favorieten van Tim Wengelaar, de huismeester van de Walburgiskerk. Foto: Rudi Hofman

Voor huismeester van de ‘Walburg’ gaat er niets boven World Press Photo-expositie

Algemeen

ZUTPHEN - “Tof en bijzonder. Het is toch iets van wereldfaam en dát in ons kleine Zutphen!” Tim Wengelaar is met recht trots op de World Press Photo-expositie in zijn ‘tweede huis’, de Walburgiskerk. Sinds bijna drieënhalf jaar werkt hij als huismeester van de ‘Walburg’ zoals hij de kerk consequent noemt. Voor Tim staat de expositie van de wereldwijd beste journalistieke foto’s op nummer één als het gaat om zijn favoriete evenementen en activiteiten in de kerk.

Door Rudi Hofman

“Kijk, als we hier een uitvaart hebben en de nabestaanden geven na afloop aan dat ze het een prachtige dienst hebben gevonden, dan vind ik dat ook mooi. Maar qua bezoekersaantallen en het aantal betrokken vrijwilligers springt World Press Photo er voor mij echt uit. De expositie is een grote trekker voor Zutphen en de Walburg. Mensen komen uit het hele land en uit het gastenboek is de afgelopen jaren gebleken dat de expositie ook bezoekers uit onder meer Duitsland en België trekt die hier in de buurt verblijven”, zegt de 44-jarige huismeester.

Schokkende foto’s

Vorige week dinsdag arriveerden alle door de jury geselecteerde foto’s in grote kisten en woensdag volgde de inrichting van de expositie. Belangrijke regels hierbij zijn dat er in de kerk niets mag worden opgehangen, dat de nooduitgangen vrij moeten blijven en dat de meest schokkende foto’s niet in het blikveld staan van mensen die zondag de kerkdienst bezoeken. “Van wat ik in de gauwigheid heb gezien, zitten er ditmaal niet echt schokkende foto’s bij.”

We spreken de huismeester op donderdag 8 juli, de dag voordat de expositie opent. Volgens Tim is het in dit stadium vooral een kwestie van de puntjes op de i zetten. World Press Photo in Zutphen duurt tot en met 1 augustus en in deze periode is hij zeven dagen per week in touw. Samen met Patrick van Gemert en Arjen Woudenberg van Stichting Zutphen:Doen! vorm ik het aanspreekpunt voor de vrijwilligers. Fiona van Gemert - de Heus speelt op de achtergrond een belangrijke rol.”

Zwartwit

Tim Wengelaar loopt er niet mee te koop, maar zelf fotografeert hij heel verdienstelijk. Onder de naam The Sentimental post hij foto’s op Facebook en Instagram. Zijn werk is consequent zwartwit (”daar kan ik me het beste in vinden”) en zijn favoriete thema is Urbex-fotografie; het fotograferen van verlaten gebouwen. Dit kunnen bijvoorbeeld huizen, kerken en ziekenhuizen zijn. 


Als hij zelf hobbymatig fotografeert, doet Tim Wengelaar dat altijd in zwartwit. Vandaar dat deze foto van Angelos Tzortzinis hem bovenmatig intrigeert. Foto: Rudi Hofman 

“Je komt in panden waar de tijd soms dertig tot veertig jaar heeft stilgestaan. Dat is ons favoriete ding.” Met ‘ons’ doelt Tim op twee vrienden met wie hij afzonderlijk of samen geregeld op Urbex-pad gaat in binnen- en buitenland. De huismeester benadrukt dat hij en zijn metgezellen nooit iets vernielen. “We gaan alleen ergens naar binnen als er een deur of raam openstaat. De kick is om dit ongezien te doen en later weer ongezien te vertrekken. Door corona heeft dit lang stilgelegen. Wij missen het echt, net als de schimmellucht die vaak in de panden hangt.”

Ontspanning

Een door Wengelaar gemaakte foto in de oude Zutphense jeugdgevangenis, vlak voordat die werd gesloopt, werd in 2017 geselecteerd voor een expositie in Amsterdam ter gelegenheid van 100 jaar Nikon. Tim exposeerde in Zutphen reeds in de openbare bibliotheek en het Leeuwenhuisje. Toch zou hij zichzelf nooit als fotograaf afficheren. “Ik fotografeer puur voor mijn ontspanning. Een fotograaf is voor mij iemand die met fotografie zijn geld verdient. Iedereen met een camera noemt zich tegenwoordig fotograaf. Veel mensen bieden hun foto’s onder de kostprijs aan en dit gaat weer ten koste van de echt goede fotografen.”

‘Niet scherp’

Op de World Press Photo-expositie in de Walburgiskerk is de kwaliteit van de prijswinnende foto’s in acht categorieën gemiddeld torenhoog. Tim Wengelaar betrapt zich er tijdens elke rondgang door zijn kerk op, dat hij wel altijd ‘als door een lens’ naar de foto’s kijkt. “Een van de dingen waar ik niet tegen kan, is als de horizon of een gebouw scheefstaat. Op deze expositie heb ik één foto gezien die beslist een indrukwekkend en emotioneel verhaal vertelt, maar die niet scherp is.”

Walburgiskerk / ingang ’s Gravenhof, kerkhof 3
9 juli t/m 1 augustus

openingstijden:
maandag 13.00 – 17.00 uur
dinsdag t/m zaterdag 11.00 – 17.00 uur
zondag 13.00 – 17.00 uur

Toegang:
volwassenen: € 5,00 / kinderen tot 12 jaar zijn gratis(wel per mail doorgeven als je met kinderen komt)
museum(jaar)kaart: niet geldig

www.zutphendoen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode