Jantien helpt mensen hun persoonlijke verhaal op het podium te vertellen. "Waarbij het vooral niet gaat om een gelikt verhaal over de bühne te krijgen." Foto: Gerard Mühlradt

Jantien helpt mensen hun persoonlijke verhaal op het podium te vertellen. "Waarbij het vooral niet gaat om een gelikt verhaal over de bühne te krijgen." Foto: Gerard Mühlradt

‘Boerendochter is een deel van mijn identiteit, maar is niet wie ik ben’

Algemeen

LICHTENVOORDE - “True Stories Told Live is een evenement dat mensen een mogelijkheid biedt om hun persoonlijke verhalen te delen”, vertelt Jantien Klein Ikink. Aanstaande donderdagavond 19 augustus is het podium voor ‘Boeren en Dochters’ in het Openluchttheater Lichtenvoorde. Twee vaders en hun dochters én drie zussen vertellen over hoe het leven op de boerderij hen heeft gevormd.

Door Joyce de Schepper

Journalist en storyteller Jantien maakte in Lissabon kennis met deze manier van verhalen vertellen. Terug in de Achterhoek dacht ze: ‘eens kijken of het hier ook aanslaat’. Vorig jaar organiseerde ze diverse evenementen. Met succes! “Als verteller heb je direct contact met je publiek. Een groot verschil met een geschreven verhaal. Je ziet de mensen aan wie je je verhaal vertelt. Dat maakt het bijzonder. Hoe persoonlijk de verhalen ook zijn, ze zijn vrijwel altijd universeel van karakter en daardoor voor veel mensen herkenbaar. Het kan alle kanten uitgaan; de diepte in of juist heel grappig.” 

Digital nomad

Jarenlang werkte Jantien als digital nomad. Ze leefde zonder vaste verblijfplaats terwijl ze als schrijver/storyteller werkte, gebruikmakend van digitale technieken. Na haar reizen naar onder meer Zuid-Afrika, Zuidoost-Azië, Australië en Zuid-Amerika wilde ze op een gegeven moment toch een vaste woonplek. “Toen ik voor de kerstdagen van Brazilië naar huis vloog, maakte ik een tussenstop in Lissabon. Dat leek me wel een aantrekkelijke plek en na de feestdagen ging ik terug om er een jaar te wonen.” Daar maakte ze kennis met True Stories Told Live en werd uitgenodigd om deel te nemen. “Toen het evenement niet door dreigde te gaan wegens tijdgebrek van de organisator, nam ik de organisatie over. Vanuit mijn ervaring in het begeleiden van workshops creatief schrijven was ik al gewend om voor een groep te staan en trainingen uit te voeren. Uiteindelijk organiseerde ik iedere maand een bijeenkomst.”

‘Je leert al snel dat je onderdeel bent van een groter geheel; je hebt één gezamenlijk doel als familie’

Geen gelikte verhalen

“Mijn interesse ligt in persoonlijke verhalen. Ik merk dat mensen best iets over zichzelf willen vertellen, maar wanneer krijg of neem je daar de gelegenheid voor? Die mogelijkheid biedt True Stories Told Live. Vertellers hebben vaak de neiging om hun verhaal langs een meetlat te leggen. Vooral als iemand een beladen verhaal vertelt, kan bij andere deelnemers de twijfel toeslaan of hun verhaal wel de moeite waard is. ‘Vergelijk niet, blijf bij je verhaal’, geef ik de vertellers mee.” Voordat mensen het podium opgaan, heeft Jantien een coachingsessie waarbij de vertellers elkaar ontmoeten, hun verhaal delen en elkaar vragen stellen. “Het is verrassend hoe je met deze werkwijze de nieuwsgierigheid van mensen prikkelt en tot de kern komt van iemands verhaal. Bovendien vind ik het belangrijk dat mensen hun verhaal ontspannen kunnen vertellen. Ook daarin ondersteun ik. Waarbij het vooral niet gaat om een gelikt verhaal over de bühne te krijgen”, benadrukt Jantien. “Uitgangspunt is en blijft om ervaringen met elkaar te delen.”

De boerderij, mijn thuishonk

Om het ijs te breken, vertelt Jantien meestal een eigen ervaring. “Als boerendochter heeft het leven op de boerderij ook mij gevormd. Bijvoorbeeld als het gaat om de connectie met dieren en de mentaliteit waarbij er van je verwacht wordt dat je aanpakt en al op jonge leeftijd kennismaakt met het nemen van verantwoordelijkheid. De boerderij staat steevast op nummer één en het werk gaat altijd door”, weet Jantien. “Je leert al snel dat je onderdeel bent van een groter geheel; je hebt één gezamenlijk doel als familie. Daar komt bij dat het opgroeien in een klein dorp als Vragender enerzijds heel veilig en geborgen voelt, maar anderzijds verwachtingen schept waaraan je moet voldoen.” Reizen werkte wat dat betreft bevrijdend. “Ik merkte dat ik mezelf als het ware herontdekte. Boerendochter is een deel van mijn identiteit, maar is niet wie ik ben. De reizen heb ik denk ik nodig gehad om los te komen van verwachtingen en waren achteraf beschouwd een zoektocht naar balans. Stiekem voelde ik dat er een plek is waar ik altijd naar terug kon. De boerderij, mijn thuishonk, als een vast baken. Niet dat ik daar steeds bewust mee bezig was, maar toch…”

Een plek voor ieders verhaal

De verhalen tijdens de True Stories Told Live gaan vaak over relaties; in de familie, werk, vriendenkring, de sportclub. “Ondanks de duidelijke rol die je hebt in je gezin of werk, worstelen veel mensen met de vraag wat hun plek buiten die vertrouwde kaders is. Het is een universeel thema dat bij velen voor herkenning zorgt. Het podium biedt een plek aan ieders verhaal. We zitten allemaal in een rol en een setting die meer bepaalt dan we wellicht denken.”

Kaartjes voor True Stories Told Live, editie Boeren& Dochters op donderdagavond 19 augustus zijn hier te bestellen.


“Het Openluchttheater Lichtenvoorde is nu nog leeg. Tot nu toe zijn alle True Stories Told Live uitverkocht. Er zijn nog kaartjes, maar wees er wel snel bij”, zegt Jantien. Foto: Gerard Mühlradt 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant