Frans Snijders Blok laat het legoportret van zijn overleden broer Jeroen zien. Voor en achter legodozen. Foto: Arjen Dieperink

Frans Snijders Blok laat het legoportret van zijn overleden broer Jeroen zien. Voor en achter legodozen. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Jeroen Snijders Blok had zijn hart verpand aan Eefde en Lego

Algemeen

EEFDE - Eefde is een markant persoon armer. Op 3 augustus overleed Jeroen Snijders Blok, die zich maatschappelijk op vele fronten inzette voor het dorp, zoals bij de voetbalvereniging Sportclub Eefde. Ook stond hij met zijn broer Frans aan de wieg van de Legotheek in zijn dorp.

Door Arjen Dieperink

De deur van de Legotheek in Eefde staat open. Voor het gebouw staat Frans Snijders Blok. “Mijn achternaam is zonder koppelteken”, zegt hij maar meteen. “Mijn broer Jeroen overleed plotseling. Hij werd 62 jaar en laat een vrouw en drie kinderen na”, zegt de 70-jarige Frans. “Wij kwamen uit een gezin van acht kinderen. Jeroen en ik zijn op de universiteit Twente afgestudeerd als bedrijfskundigen maar onze passie ligt bij Lego.” De enorme verzameling van Frans en Jeroen was uiteindelijk aanleiding om de Legotheek op te richten, waar liefhebbers, kind of niet, tegen betaling complete sets kunnen lenen om te bouwen. Zes jaar geleden opende de eerste Legotheek in de wereld zijn deuren op het terrein van de voormalige Detmerskazerne, 

Uitvaart
De uitvaart van Jeroen Snijders Blok vond plaats vanaf de Legotheek. nadat vrijwilligers buiten voor een flinke schoonmaak hadden gezorgd. Er stond een erehaag van vrijwilligers in hun legotheekshirt. “Mijn broer werd op handen gedragen. Er was zelfs een vrijwilliger die speciaal van vakantie uit Frankrijk terugvloog om bij de uitvaart aanwezig te zijn”
Frans Snijders Blok wijst naar een ingelijst legotheekshirt voorzien van de naam Jeroen. “Dat is het shirt van mijn broer. Hij liet zijn shirt in een andere kleur vervaardigen dan die van de andere vrijwilligers. Het zal hier in de Legotheek een plekje krijgen.” Frans pakt een heel speciaal portret van zijn broer, dat hij van zijn laatste werkgever kreeg bij zijn afscheid. Van dichtbij ziet men uitsluitend legoblokjes, houdt men het portret iets verder van zich af dan verschijnt een beeltenis. “Dit is mijn broer”, zegt Frans.
Op de tafel staan stapels plastic opbergdozen met Lego die is ingeleverd en wordt nagekeken. Het controleren of alle stukjes erin zitten gebeurt door het wegen van de dozen. Telde de Legotheek in 2018 nog 478 leden, tegenwoordig is dat aantal gegroeid tot zo’n duizend. Het bestuur bestond uit de twee gebroeders Snijders Blok. Frans: “Vandaag worden er twee nieuwe bestuursleden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en het ziet ernaar uit dat er ook een vierde bestuurder komt. Zo garanderen wij het voortbestaan van de Legotheek”  

Gymzaal
Frans Snijders Blok geeft aan dat zijn broer Jeroen een grote rol heeft gespeeld bij het behoud van de gymzaal in het dorp. “Uiteindelijk leidde het tot de oprichting van de Stichting Accommodatie Eefde. Ook de kazerne ging mijn broer ten harte”, gaat Frans verder. “Hij heeft zich ingezet dat de aansturing via de Legotheek ging plaatsvinden. Wij zorgen ervoor dat het gebouw geverfd wordt. Dit gebeurt in stappen en je ziet al resultaat. Ook zijn wij bezig met de isolatie van het gebouw en verder kijken wij ook naar de toekomst.” De contacten met de huurders, onder wie de bierbrouwers en het Veteranen ontmoetingscentrum, bestempelt Frans als zeer belangrijk.

Sportclub Eefde
“Jeroen zette zich graag in voor zijn dorp Eefde. Zo had hij zijn hart ook verpand aan het voetballen in het dorp”, aldus Frans. Bij de voetbalvereniging Sportclub Eefde bekleedde Jeroen Snijders Blok jarenlang verschillende functies, van jeugd- en vicevoorzitter, interim penningmeester tot scheidsrechter. In een verklaring op de site van Sportclub Eefde laat het bestuur weten: “Wij hebben Jeroen leren kennen als een markante persoonlijkheid met wie het voeren van een discussie nog wel eens lastig was maar waarbij een glas la Chouffe altijd wonderen kon doen. Hij heeft veel voor Sportclub Eefde betekend waaronder zeker ook de voortrekkersrol bij de realisering van ons kunstgrasveld. Ook heeft hij als jarenlang sponsor van al onze jeugdelftallen een belangrijke financiële bijdrage aan de vereniging geleverd.”
Jeroen Snijders Blok mag er niet meer zijn, zijn liefde voor het dorp Eefde blijft voortbestaan in de verschillende zaken waar hij zich voor heeft ingezet.


www.legotheek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant