Henk Meijs uit Boxtel doorwaadde zaterdag met zijn twee Friese hengsten en marathonwagen tweemaal de Slinge nabij museumboerderij De Lebbenbrugge in Borculo. Foto: Gradus Derksen.

Henk Meijs uit Boxtel doorwaadde zaterdag met zijn twee Friese hengsten en marathonwagen tweemaal de Slinge nabij museumboerderij De Lebbenbrugge in Borculo. Foto: Gradus Derksen.

Door de Slinge tijdens Paarden4daagse Barchem

Algemeen

BARCHEM - Ze hadden speciaal vooraf gevraagd bij de organisatoren op welke dagen ze met hun twee Friese hengsten en marathonwagen door de doorwaadbare plaatsen in de Slinge konden rijden. Dat bleek op donderdag en zaterdag te zijn. En daarom nam Henk Meijs (69) uit het Noord-Brabantse Boxtel samen met zijn kleinzoon Mart Kapteijns (16) vorige week op deze beide dagen deel aan de Barchemse Paarden4daagse.

Door Jan Hendriksen

Op donderdag reed Henk Meijs maar liefst driemaal door de speciale doorwaadbare plaats in de Slinge. Die was aangelegd aan de Lintveldseweg in Beltrum. Zaterdag ‘dook’ hij met zijn twee Friese hengsten en marathonwagen tweemaal de Slinge in nabij museumboerderij De Lebbenbrugge in Borculo.
Het was niet voor de eerste keer dat Meijs aan de Barchemse Paarden4daagse deelnam. “We komen al jaren graag naar Barchem. Dit jaar voor de zesde of zevende keer. De organisatie is altijd perfect en de omgeving leent zich bij uitstek om aangespannen te rijden”, verklaarde Meijs nadat hij zijn twee Friese hengsten had uitgespannen. Die complimenten klonken bestuurslid Marja Ribbers van de Commissie Paarden4daagse van de Barchemse menvereniging De Bergmenners als muziek in de oren.
Dagelijks had de commissie routes van rond de dertig kilometer naar alle windrichtingen rondom Barchem uitgezet. “Vorig jaar kon de Paarden4daagse vanwege het coronavirus niet doorgaan en ook dit jaar was het lang spannend of het nu wel zou kunnen. Maar gelukkig hebben we groen licht gekregen van de overheid en daar waren we heel blij mee”, zegt Marja Ribbers. Dagelijks vertrokken gefaseerd rond de zestig deelnemers, voor het merendeel menners, vanaf Recreatiecentrum De Heksenlaak. De verhouding harde weg/zandwegen was half om half. Dit jaar waren er wel wat minder aanmeldingen vanwege het coronavirus. Normaliter is de vierdaagse goed voor honderd deelnemers per dag.

Fijne dagen
Het merendeel van de deelnemers nam drie of vier dagen deel aan de vierdaagse. Het doel was er om er met elkaar vier fijne dagen van maken. En dat lukte. Dagelijks zorgde Jan Schreibelt samen met zijn vrouw Jennie uit Eibergen en nichtje Meike Esselink uit Barchem ervoor dat de routebordjes keurig terug kwamen bij De Heksenlaak. “Evenals twee jaar geleden, toen de laatste editie plaatsvond, fungeer ik als bezemwagen”, zei Schreibelt vanaf de bok van zijn marathonwagen met in het span twee Welsh paarden (Jozef en Sandra). Hij was zaterdagmiddag rond de klok van half vijf terug bij De Heksenlaak, nadat hij de laatste bordjes had weggehaald.
De dertiende editie van de Barchemse Paarden4daagse zal volgend jaar van woensdag 17 tot en met zaterdag 20 augustus plaatsvinden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant