<p>Icoon. Foto: PR</p>

Icoon. Foto: PR

Iconententoonstelling in Gudulakerk

LOCHEM - Van 6 tot 30 oktober 2021 wordt voor de tiende keer weer een iconententoonstelling gehouden in de St.- Gudulakerk in Lochem. Het thema is dit jaar ‘Heiligen in het Oude en Nieuwe Testament’.

Te zien zijn zowel antieke iconen van verschillende verzamelaars als hedendaagse professionele iconen. Ook dit jaar stelt Geert Hüsstege uit Eindhoven iconen van zijn hand beschikbaar voor deze tentoonstelling. Ze zijn geschilderd in de traditionele byzantijnse technieken en gemaakt met natuurlijke materialen. Iconen worden geschreven, het is een beeldtaal in lijn en kleur. 

Al 30 jaar ‘schrijft’ Geert iconen in deze beeldtaal waarbij alles een betekenis heeft, de lijnen en de kleuren, het perspectief, de letters en de rand. Iconen worden ook vensters op de Hemel genoemd en willen de kijker in contact brengen met de afgebeelde personen. Lang geleden werd Geert voor de eerste cursus door de Norbertijnen in Tongerlo uitgenodigd. Hierna heeft hij zich verder aan de iconenschilderkunst gewijd en een opleiding voor iconograaf gevolgd in Wenen en in Rusland. Sindsdien heeft hij vele opdrachten vervuld in binnen- en buitenland. Naast verschillende landen in Europa hangen zijn iconen ook in Afrika, Azië en Amerika. Kenners waarderen bijzonder zijn warme kleurstelling en aansprekende en bijzondere uitdrukking van de afgebeelde personen waarin hij Gods nabijheid in ons leven gestalte geeft.

De iconen zijn te bezichtigen van 6 tot 30 oktober op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. De iconententoonstelling wordt op 31 oktober afgesloten met een vesper; aanvang 19.00 uur.

Inlichtingen bij Roelof Heringa (06 - 553 062 76) of Jan van Pijkeren (06 - 306 898 73).

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden