Met Manu Keirse haalt de stichting Levende Namen een absolute autoriteit op het gebied van rouw- en verliesverwerking naar Lochem. Foto's: PR

Met Manu Keirse haalt de stichting Levende Namen een absolute autoriteit op het gebied van rouw- en verliesverwerking naar Lochem. Foto's: PR

Levende Namen 2021 met Manu Keirse en ‘brievenbus voor de hemel’

Algemeen

LOCHEM – Je mag het misschien verwachten van een stichting die haar bestaansrecht ontleent aan het ontwikkelen van nieuwe vormen van herdenken en rituelen rond de dood, toch is het knap hoe Levende Namen Lochem er ook dit jaar in slaagt een bijzonder programma samen te stellen in oktober en november. Corona speelt de organisatie opnieuw parten, maar Lochemers krijgen toch waardevolle handvatten om met verlies om te gaan.

Door Gerwin Nijkamp

Helaas is er dit jaar weer geen gedachtenisbijeenkomst op de Nieuwe Begraafplaats, maar wel wordt er een levensboom geplant voor de slachtoffers van corona en komt er een ‘brievenbus voor de hemel’. Net als vorig jaar zijn er de gedichtenwandeling en de fototentoonstelling in Het Stadshuus. Extra trots is de organisatie op de komst van Manu Keirse naar Lochem, de Belg geldt als een absolute autoriteit op het gebied van rouw- en verliesverwerking.

“We moeten in april altijd al beginnen met de voorbereidingen”, begint Rob Adolfsen, voorzitter van de stichting die Levende Namen sinds 2011 organiseert. “Toen was het nog een groot vraagteken hoe de coronasituatie in november zou zijn. We besloten daarom wederom geen gedachtenisbijeenkomst te organiseren.”

Hoewel er een streep ging door een grote bijeenkomst op de Lochemse begraafplaats, stond voor de organisatie vast dat de ingetogen lustrumeditie van vorig jaar een grootser vervolg verdiende. Toen was vanwege corona alleen een gedichtenwandeling mogelijk. De fototentoonstelling in het Stadshuus moest al na een paar dagen worden gesloten vanwege de lockdown. Daarom is de expositie met foto’s van alle voorgaande bijeenkomsten vanaf 10 oktober tot en met 30 november nogmaals te bekijken in Het Stadshuus. Dit kan op dinsdag, vrijdag en zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur en op zaterdag tussen 9.30 en 12.30 uur. Ook is er vanaf 24 oktober tot eind november weer een gedichtenwandeling – met bijna allemaal nieuwe gedichten - op de begraafplaats.


Dit jaar is er ook weer een gedichtenwandeling met bijna allemaal nieuwe verzen. 

Levensboom voor slachtoffers corona
De organisatie wil niet voorbijgaan aan het coronavirus dat veel slachtoffers heeft geëist. Om daar de aandacht op te vestigen wordt op de Nieuwe Begraafplaats een levensboom geplaatst. Een Ginkgo biloba, ook wel Japanse notenboom genoemd, die onder meer symbool staat voor onveranderlijkheid, hoop, liefde en tijdloosheid. Ria Elstgeest, lid van de kunstcommissie van Levende Namen, vult aan: “Deze boom is er niet alleen voor de mensen die zijn overleden aan corona, maar ook voor de mensen die de tijd vanwege de maatregelen in eenzaamheid hebben doorgebracht.”

Manu Keirse
De levensboom wordt zondag 24 oktober om 16.00 uur onthuld op de begraafplaats door Manu Keirse. De Belgische emeritus-hoogleraar verliesverwerking is auteur van verschillende boeken over rouw en rouwverwerking. Hij is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland. De twee medewerkers van de stichting snappen wel waarom. “Zijn verhalen staan heel dichtbij de mensen, hij legt alles uit in eenvoudige taal”, vertelt Elstgeest. Adolfsen: “Volgens Keirse kun je verdriet om het verlies van iemand geen plekje geven, het gaat immers nooit weg. Je kunt het wel hanteerbaar maken.”

Wie daar meer over wil weten, doet er verstandig aan snel een kaartje á tien euro te bemachtigen via de site. Ruim zestig procent van de tickets is al verkocht. De lezing wordt gehouden in de Gudulakerk en begint om 14.00 uur.

Brievenbus voor de hemel
Vlak achter de hoofdingang op de begraafplaats wordt 31 oktober een grote groene ijzeren brievenbus neergezet, de zogeheten brievenbus voor de hemel. Dit gebeurt in het bijzijn van Anita Meinema. Zij schreef vele brieven en gedichten aan haar overleden man Tjeerd en nam het initiatief om op de begraafplaats bij Driehuis in Noord-Holland een brievenbus te plaatsen. Nu komt er in Lochem ook zo’n fraai en opvallend Engels model. Zij hoopt dat mensen net als zij steun en energie ervaren door het op papier zetten van gedachten. Dat kan natuurlijk ook in de vorm van een tekening.


De brievenbus naar de hemel die vlak achter ingang van de Nieuwe Begraafplaats komt te staan. 

Vrijwilligers van Levende Namen zullen de brievenbus zo nu en dan legen, maar de post niet lezen. Elstgeest: “Volgend jaar, als er hopelijk weer een gedachtenisbijeenkomst is, zal de hemelpost aan het vuur worden toevertrouwd.”

De brievenbus naar de hemel die vlak achter ingang van de Nieuwe Begraafplaats komt te staan.
Dit jaar is er ook weer een gedichtenwandeling met bijna allemaal nieuwe verzen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant