Budget Advies Centrum (B€L) bewijst al vijf jaar bestaansrecht

Oerwoud aan instanties zorgde voor opkomst financiële hulporganisatie 

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Velen hebben de weg naar het Budget Advies Centrum (B€L) gevonden en zijn verder geholpen. Anja Rouwenhorst, projectleider bij het centrum, is er trots op. Het B€L bestond vorige week vijf jaar.

Anja en haar collega Aylin Gumus, medewerker budgetadviescentrum, staan samen met vele vrijwilligers inwoners van de gemeente Lochem bij die door welke oorzaak dan ook financieel verder geholpen moeten worden. “In die vijf jaar hebben wij ons bestaansrecht wel aangetoond. Voorheen bestond er een oerwoud aan instanties die zich bezighielden met schuldhulpverlening. Men zag toen door de bomen het bos niet meer. “  

Drempel
B€L werkt onder meer samen met Het Baken, Stadsbank, vluchtelingenwerk, schuldhulpverlening Lochem geloof, Kuurmanstichting, Sensire en de huisartsen. Dat steeds meer inwoners van de gemeente Lochem kampen met financiële problemen weten de medewerkers en vrijwilligers van B€L maar al te goed. Wie financieel niet lekker zit ondervindt meestal ook een scala aan andere problemen. “Hulpvragenden moeten meestal een grote drempel over om de stap naar ons te nemen. Het is meestal schaamte, maar dat hoeft niet. Financiële problemen komen in alle lagen van de bevolking voor. Wij willen laagdrempelig zijn, hulp bieden aan iedereen die dat nodig heeft en ook voorkomen dat de problemen zich gaan opstapelen”, aldus Rouwenhorst.
Het aantal gezinnen dat door B€L is bijgestaan is stijgende. In 2017 werden 82 gezinnen geholpen, twee jaar later waren dat er 177 en vorig jaar hadden 188 gezinnen hulp nodig.  ”Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Heb je schulden? Trek zo snel mogelijk aan de bel. Je behoeft je echt niet voor te schamen”, aldus Anja Rouwenhorst.

Vrijwilligers
B€L kent zware en lichte gevallen. Voor de zware gevallen wordt gewoonlijk zo snel mogelijk contact opgenomen met de Stadsbank Oost Nederland. De vele vrijwilligers (39-AD) die door B€L zijn opgeleid krijgen de lichtere gevallen onder hun hoede.”
Rouwenhorst vindt haar werk leuk. “Mensen op weg helpen, zodat ze zelf weer hun financiën kunnen regelen. Aan de andere kant vind ik ook het netwerk dat wij hebben en de contacten die je daardoor hebt interessant. Denk bijvoorbeeld aan LochemEnergie. kledingbank GOED. Voor de laatste verzorgen wij pasjes zodat  gezinnen die het nodig hebben daar terecht kunnen. En van huis Sint-Nicolaas kregen wij vrijkaartjes die wij uit konden delen.” Even is Anja stil, er zit haar iets dwars: “Het liefst zou ik kinderen wier de ouders we begeleiden bij het proces meenemen zodat ze lering kunnen trekken uit wat hun ouders is overkomen. Maar niet alle ouders zitten hierom te springen . Tenslotte is ons werk wel maatwerk.”

Mogelijkheden
Tenslotte verwijst Anja naar onderstaande site. Die  wordt beheerd door ‘t Baken (Gemeente Lochem) en door een vragenlijst te beantwoorden krijgt men aan het eind een overzicht van de eventuele mogelijkheden voor (financiële) hulp. Hierbij wordt verwezen naar onder meer bijzondere bijstand, de meedoenregeling en de computerregeling. In totaal vijftien verschillen mogelijkheden passeren de revue. Meer informatie: e-mail budgetadviescentrum@welzijnlochem.nl, tel. 0573-297000.


www.chekwaarjerechtophebt.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden