<p>Paul Roodbol met enkele van de vele tekeningen en schilderijen die het Historisch Genootschap bezit. Foto: Arjen Dieperink</p>

Paul Roodbol met enkele van de vele tekeningen en schilderijen die het Historisch Genootschap bezit. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Historisch Genootschap werkt aan actieve toekomst

Nog veel activiteiten voor het eind van het jaar

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem heeft op korte termijn flink wat activiteiten op het programma staan. Het begint al met een verruiming van de openingstijden van het verenigingsgebouw.

Het gebouw van het Historisch Genootschap, De Veldmaat aan de Runmolenlaan 23, is sinds kort open op dinsdag van 14 tot 16 uur, op donderdag van 10 tot 12 uur en ook op zaterdag van 10 tot 12 uur. Dit om tegemoet te komen aan degenen die overdag moeten werken. “Ook hopen wij zo meer mensen voor ons genootschap geïnteresseerd te krijgen en wie weet sluit zich wel een vrijwilliger bij ons aan”, aldus secretaris Paul Roodbol.
Buiten die ruimere openingstijden begint het Genootschap binnenkort ook met het geschiedeniscafé en worden er twee tentoonstellingen en twee lezingen georganiseerd. De eerste lezing behandelt de staking op donderdag 29 april 1943 bij Machinefabriek Gebroeders Stork & Co in Hengelo (O.). Die staking verspreidde zich over het hele land. De tweede lezing, op 16 november, gaat over Joseph Mendes da Costa. Zijn familie was een onderdeel van de sefardisch-joodse gemeenschap in Amsterdam. Rond 1887 richtte hij samen met Lambertus Zijl een compagnonschap op voor het maken van beeldhouwwerk en kunstnijverheidsproducten. Beide lezingen worden gegeven in het Stadshuus in de locatie Molenzaal, aanvang 20 uur.
Ook het geschiedeniscafé kan weer beginnen. Op 27 november om 14 uur wordt in de huiskamer van het Stadshuus het thema ‘de ontwikkeling van de binnenstad’ besproken. Daarover wordt ook een tentoonstelling ingericht. Behalve historisch is het nog steeds een actueel onderwerp daar de gemeente Lochem nieuwe plannen bekend heeft gemaakt.

Tentoonstellingen
“Die expositie over de ontwikkeling van de binnenstad opent eveneens in november. Daar zal een maquette van de binnenstad te zien zijn. De tentoonstelling vindt plaats in de SNS-bank in de Molenstraat. Ook van deze bank hebben wij historische foto’s die dan ook te zien zijn”, aldus Roodbol.
“De bezoekers van onze site kennen wel ons virtueel museum. Alle schilderijen die wij bezitten of in bruikleen hebben zijn daar te bekijken. Maar virtueel is toch anders dan in echt. Daarom hebben we besloten om er zo veel mogelijk in het Stadshuus tentoon te stellen”. zegt de secretaris. Een deel van die collectie hangt nu in de onderzoeks- en bezoekersruimte van De Veldmaat. “Het zal hier kaal worden als dit allemaal in Lochem wordt tentoongesteld”, verzucht hij. Eén van de onderzoekers van het Genootschap reageert: “Des te meer waardeer je het als het weer terug is”.
Deze tentoonstelling staat gepland in de maanden december en januari. Nadere informatie wordt later bekendgemaakt.


www.hglochem.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden