<p>Vlnr: Henri Walterbos, Tim Ebbers en Christof Elsinghorst. Foto: Johnny ten Have</p>

Vlnr: Henri Walterbos, Tim Ebbers en Christof Elsinghorst. Foto: Johnny ten Have

‘Blief gezond’, ‘Eppeln’ en ‘Vri-jheid’ genomineerd voor Gelderse Kleiroze

ACHTERHOEK/OOST GELRE - De uit radiomensen en streektaalkenners bestaande 9-koppige vakjury heeft uit de mooie oogst aan uitgebrachte streektaalliedjes tussen september 2020 en juli 2021 een drietal nummers gekozen. Deze nummers dingen mee naar de prijs voor het meest bijzondere dialectlied uit voornoemde periode, uit Achterhoek en Liemers; het Scholderklöpke 2021. De drie genomineerde liedjes zijn ‘De Vri-jheid’ van Joop Boxstart, ‘Eppeln’ van Mizstic (Eric Heutinck en Sandra Vriese) en ‘Blief Gezond’ van Tim, Christof en Wally. Komt Boxstart uit de Liemers (Babberich), de Achterhoekse genomineerden komen beiden uit de muzikale Roomse Herrie gemeente Oost Gelre. Komt Eric Heutinck uit Zieuwent met een uptempo lied over de moeilijke positie van de boer en komen de mannen van ‘Blief gezond’ uit Groenlo met een ‘hart onder riem lied’ in de moeilijke coronaperiode, dat ze vlak voor kerst 2020 lanceerden. (tekst gaat verder onder de video)


Gelderse Kleiroze
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers vindt het belangrijk de streektaal onder de aandacht te brengen en te houden. Streektaal maakt immers een belangrijk deel uit van het cultureel erfgoed in deze regio. Daarom organiseert het Erfgoedcentrum ieder jaar het muziekfestival Plat Gespöld, met als hoofdmoot optredens van de genomineerden en de bekendmaking van de winnaar. “De Gelderse Kleiroze is het belangrijkste onderdeel van Plat Gespöld. Deze trofee wordt toegekend aan een streektaalnummer dat opvalt door bijvoorbeeld de boodschap, de tekst of het thema van het nummer. De genomineerden zullen allen optreden tijdens het festival en het publiek heeft de gelegenheid te stemmen op zijn/haar favoriet. De publieksstemmen worden opgeteld bij de reeds, in het geheim, uitgebrachte stemmen van de vakjury en zo wordt de uiteindelijke winnaar bepaald,” vertelt Diana Abbink, projectmedewerker Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

Jong talent
Vorig jaar moest het festival ‘Plat Gespöld’ twee keer uitgesteld worden wegens beperkende maatregelen. “Als alles goed gaat mag het dit jaar doorgaan. In de Rabozaal van DRU Industriepark kan rekening gehouden worden met extra ruimte voor het publiek. Artiesten die vorig jaar zouden komen hebben nu gelukkig opnieuw hun medewerking toegezegd voor het omlijstende programma. Joop Boxstart was al geboekt voordat hij genomineerd werd voor de Kleiroze. Daarnaast is er ruimte voor jong talent. Rowan Langenhof treedt op met begeleiding van Kevin Raayman (De Boetners) en ook The Nightingirls verzorgen een bijzonder optreden. Zowel Rowan als The Nightingirls zingen met hun prachtig geschoolde stemmen nummers in het dialect. Rowan pakt de uitdaging aan om onder meer het nummer ‘An de kant’ van Jovink en The Voederbietels in de uitvoering van zangeres Karsu uit ‘Beste zangers’ te brengen. Dialect zit immers niet aan een bepaalde muzieksoort vast.”

Kaarten
Plat Gespöld vindt op zondag 21 november plaats in de theaterzaal van de Dru in Ulft. Meer informatie: www.dru-industriepark.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden