Kunstenaar Miel Krutzmann met Karin Dekema, die de het kunstwerk op de Lochemse silo nomineerde. Foto: Achterhoek Toerisme
Kunstenaar Miel Krutzmann met Karin Dekema, die de het kunstwerk op de Lochemse silo nomineerde. Foto: Achterhoek Toerisme

Wordt Lochemse Silo Art Nederlands favoriete buitenkunstwerk?

Algemeen

LOCHEM – Het kunstwerk ‘Verbonden’ van Miel Krutzmann werd twee weken geleden verkozen tot het meest favoriete buitenkunstwerk van Oost-Nederland. Aanstaande maandag (15/8) om 18.00 uur start de stemming die gaat uitmaken wat het favoriete buitenkunstwerk van Nederland wordt. De strijd is een activiteit van het radioprogramma ‘De Ochtend van 4’ (KRO/NCRV).

Door Henri Bruntink

De concurrentie voor het Lochemse kunstwerk is fors. Drie van de vier tegenstanders zijn al bekend. Zondagochtend wordt bekend wie de winnaar van de regio Zuid-Nederland wordt. Het kunstwerk ‘Vreedzame Strijder’ van Rik van Rijswick in Venlo gaat in de tussenstand fier aan kop.

Regio’s
In de Noord-Nederland kwam het beeld ‘Sietske’ van kunstenaar Evert van Hemert als winnaar uit de bus. Dit kunstwerk staat in Kolderwolde. In de regio Midden won het bronzen beeld ‘De Parachutist’ van Jits Bakker. Het is te vinden in De Bilt.In West-Nederland kreeg

De winnaar van regio West is ‘Human Memory’ van Kouji Ohno. Dit kunstwerk staat in Delft. Het goede nieuws voor Lochem is dat het regionaal met afstand de meeste stemmen – in procenten – trok. Dat kan alleen nog worden overtroffen door de regio Zuid.

Silo Art
Het grote kunstwerk op de silo aan de Goorseweg maakt deel uit van Silo Art Achterhoek. De enorme schildering is het werk van Miel Krutzmann en toont een boer met koe en een aantal verwijzingen naar plekken en verhalen uit de gemeente. Inwoonster van Lochem, Karin Dekema, nomineerde dit werk voor de strijd van ‘De Ochtend van 4’.

Om de kunstwerken bij het publiek onder de aandacht te brengen werd afgelopen week bij de silo een item voor in de uitzending gemaakt. In de spotlights stonden: Karin Dekema, Miel Krutzmann en Hans Verheul, directeur van Oocon en eigenaar van het pand.

Gesprek
Karin Dekema wilde Miel Krutzmann graag een keer wat uitgebreider spreken en kreeg daar nu de kans voor. Ze zegt: “Toen hij vorig jaar aan het werk was hebben we wel eens een praatje gemaakt, maar daarna eigenlijk nooit meer. Om mijn bewondering te tonen heb ik destijds zelfs een keer een mooie gele bolchrysant gebracht. Toen ik het hem vroeg wist hij het nog.”

Enthousiast vervolgt ze: “Het is toch niet normaal dat hij in zijn eentje in zo’n korte tijd zo’n enorm kunstwerk op het gebouw heeft gekregen? Diep respect daarvoor. De afbeelding spreekt me ook erg aan. Hij zegt echt wat over Lochem en de omgeving, de agrarische herkomst met de subtiele verwijzingen naar bijvoorbeeld de Hooiplukker, het handmatig graven van het Twentekanaal en Huis Verwolde.”

“Toen ik van de verkiezing hoorde hoefde ik er niet lang over na te denken en heb ik het genomineerd. Ik had natuurlijk nooit gedacht dat ik zoveel reacties zou krijgen. Maar ik vind het alleen maar leuk voor Lochem en ook voor de kunstenaar, want het is toch erkenning voor het feit dat mensen je werk waarderen. Ik hoop dan ook echt dat onze silo art en daarmee Miel de wedstrijd gaat winnen.”

Kans
Laura van der Linde, regiocoördinator gemeente Lochem bij Achterhoek Toerisme, laat weten dat ‘Verbonden’ een goede kans maakt om het meest favoriete buitenkunstwerk van Nederland 2022 te worden als iedereen die in de regionale ronde stemde dit nu nogmaals doet.

De stemming loopt van maandagochtend 8.00 uur tot vrijdagavond 20.00 uur. Zondagochtend 21 augustus volgt de uitslag. De winnende kunstenaar en de inzender ontvangen live in de uitzending een oorkonde en prijs. Karin Dekema: “Als we winnen reis ik met alle plezier naar Hilversum. Wat een avontuur!”

De relevante feiten op een rijtje:
- Start stemmen: maandag 15 augustus 8.00 uur.
- Einde stemmen: vrijdag 19 augustus 20.00 uur.
- Uitslag verkiezing: zondag 21 augustus in de ochtendshow (7.00-9.00 uur), waarschijnlijk rond 8.30 uur.

Stem uitbrengen kan op de website https://www.nporadio4.nl/klassiek/de-ochtend-van-4/ac0a4908-79da-456a-b9fd-51a294826acd/finaleweek-buitenkunst

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode