Oude servicebus van Nijha Lochem (foto: archief Nijha)
Oude servicebus van Nijha Lochem (foto: archief Nijha)

Nijha Lochem is voortaan Hofleverancier

Algemeen

LOCHEM/HARFSEN – Nijha Lochem, de landelijk bekende leverancier van sport- en speeltoestellen, bestaat 100 jaar. Dat was donderdag (24/11) aanleiding tot het verlenen van het predicaat Hofleverancier. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve kwam het goede nieuws brengen tijdens een feestelijke personeelsbijeenkomst. Bij die gelegenheid werd ook een directiewissel wereldkundig gemaakt.

Door Henri Bruntink

Directeur en eigenaar Kees van Marion: “Het motto van Nijha was en is: uitdagers in beweging zijn. Al sinds de oprichting van Nijha staan we voor gezondheid en mensen in beweging krijgen.” Een boodschap die anno 2022 – exact honderd jaar na de oprichting van de onderneming in Harfsen- belangrijker is dan ooit.”

Speels gemak
Het predicaat Hofleverancier is er voor kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio, daarnaast 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan en waar de bestuurders én het bedrijf van onbesproken gedrag zijn. Aan die criteria voldoet Nijha met ‘speels gemak’. Van Marion: “Het is toch een teken van kracht dat je na honderd jaar nog altijd één van de topspelers in Nederland bent op het gebied van sport, spel en bewegen.”

Nijha was overigens circulair avant la lettre. Directeur en mede-eigenaar Rob Zwiers: “We maakten midden vorige eeuw al haspels voor de Bescherming Bevolking (BB) en toen die haspels overbodig waren, maakten we er speeltoestellen van.”

Gymzaal en speeltuin
Zonder het misschien te beseffen is vrijwel elke Nederlander groot geworden met Nijha. Geen gymzaal zonder brug, rekstok of Nijha-basketbalbord. Geen speeltuin zonder toestel van Nijha. Van glijbaan, familieschommel ‘flying dutchman’ en van wipkip tot koepelspeeltuin in Dierentuin Amersfoort, SportContrainers en de inrichting van Krajicek- en Cruijff-courts.

Kees van Marion: “De hele geschiedenis van Nijha heeft in het teken gestaan van gezondheid en mensen in beweging krijgen. Nijha ziet het als een maatschappelijke taak om ruimte te maken voor beweging en Nederlanders gezond te houden. Dat doen we ook op een steeds duurzamere manier. Versleten toestellen herstellen we hier als nieuw, waardoor we de impact op de aarde qua grondstoffen verlagen.”

Directiewissel
Het moment van verkrijgen van het predicaat Hofleverancier werd aangegrepen om een directiewissel aan te kondigen. Kees van Marion en Rob Zwiers verlaten de directie maar blijven wel als aandeelhouders betrokken bij Nijha. Per 1 januari treedt een nieuw directieteam aan onder leiding van directeur Frank Kroeze. Rob Zwiers zegt: “Nijha staat niet alleen voor gezondheid, maar is ook als bedrijf kerngezond.” En Van Marion vult aan: “Maar net als in de sport, moet je een nieuwe generatie de ruimte geven om zich te kunnen ontwikkelen. Met het nieuwe directieteam en al onze vakmensen hebben we daar volop vertrouwen in.”

Er komt nog het een en ander op het bedrijf af. De grond werd eerder al verkocht aan de gemeente, die aan de Hanzeweg de nieuwe woonwijk Kop van Oost wil ontwikkelen en Nijha moet binnen afzienbare tijd dus verhuizen naar een nieuwe locatie.

Geschiedenis
In zijn toespraak dook burgemeester Van ‘t Erve in de geschiedenis van Nijha. Hendrik Jan Nijenhuis werkt er in 1922 als smid in Harfsen en ontwerpt een draaimolen voor de speeltuin van zijn café. Van 1930 tot 1940 treden de zoons van H.J. Nijenhuis toe tot het bedrijf in Harfsen. Zij ontwikkelen en produceren seriematig speeltoestellen. Nijha staat voor Nijenhuis Harfsen.

Medio 1950 gaat Nijha zich ook voorzichtig richten op de productie van sportattributen. Dat resulteert in inrichtingen van complete gymzalen. De locatie in Harfsen wordt dan te klein en de broers Nijenhuis kiezen voor Lochem.

Familiebedrijf
Eind jaren zeventig maakt het bedrijf een flinke ontwikkeling door. De overheid stopt veel geld in onderwijs en dus ook in lichamelijke opvoeding en in de inrichtingen van sporthallen. Tijdens de recessie in de jaren tachtig maakt ook Nijha moeilijke jaren door. Maar ook in deze ingewikkelde tijden blijft Nijha vernieuwen. Kort na de eeuwwisseling komt er een einde aan een familietraditie. Er is geen ‘Nijenhuis’ meer in de directie. De directie bestaat vanaf dan uit K. van Marion en R. Zwiers. Al blijft Nijha eigenlijk toch een soort grote familie!

Nijha heeft zo’n 90 medewerkers in dienst. Vanuit de missie om meer mensen in beweging te krijgen, maakt het bedrijf beweegruimtes voor scholen, in de wijk, bij sportaccommodaties en in zorgcentra. Wekelijks sporten en bewegen zo’n 3.000.000 Nederlands binnen of buiten, met de producten van Nijha.

In de Berkelbode van volgende week volgt een interview met de vertrekkende directieleden.

Foto uit de oude doos van Nijha Lochem (bron: archief Nijha)

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode