Het echtpaar Kollen kreeg maandag persoonlijk de felicitaties van burgemeester Sebastiaan van 't Erve. Foto: Arjen Dieperink

Het echtpaar Kollen kreeg maandag persoonlijk de felicitaties van burgemeester Sebastiaan van 't Erve. Foto: Arjen Dieperink

Echtpaar Kollen deelt al 70 jaar lief en leed

Algemeen

ALMEN - Afgelopen zaterdag was het precies 70 jaar geleden dat het echtpaar Kollen uit Almen elkaar het jaarwoord gaf in het gemeentehuis van Den Haag. Drie jaar geleden zijn ze vanuit Ede in Almen gaan wonen, vlak bij hun dochter en schoonzoon. Maandag 22 mei bezocht burgemeester Sebastiaan van ’t Erve het echtpaar. 

Door Arjen Dieperink

Over het grindpad komt men bij huize Kollen aan. Dochterlief, die ernaast woont en mantelzorger is, begeleid ons naar binnen. “Met mijn moeder heb ik een app-groep. Zij kan mij altijd een bericht sturen als ze iets nodig heeft en mijn vader rijdt nog auto.”, laat zij met gepaste trots weten. Chris Kollen (94) en Gre Kollen-de Jong (90) komen fit over voor hun leeftijd. Hij heeft zijn wortels in Amersfoort en zij groeide op in een pleeggezin in Den Haag. Beiden weten nog haarscherp hun jeugd te herinneren. 

Op de vraag hoe Chris en Gre Kollen elkaar hebben leren kennen, verschijnt een glimlach op hun gezicht. Gre neemt het woord: “Ik was met een nichtje aan het fietsen naar de Pyramide van Austerlitz, voor ons fietsten twee jongens. De jongens gingen naar Soesterberg om vliegtuigen te spotten. Hun gesprek konden wij volgen. Toen een van hun (Chris, zo bleek achteraf) zei ‘Ik heb mijn fototoestel niet bij me’, reageerde ik spontaan dat hij mijn fototoestel wel mocht gebruiken.” Het werd het begin van een zeer lange relatie.

Diensttijd
Zijn ‘rugnummer’ (militairregistratienummer – AD) noemt hij feilloos op, alsof hij nog steeds in dienst zit. Chris diende voor zijn nummer in Oirschot bij het 7e Bataljon Grenadiers regiment Prinses Irene, een tijd die in zijn geheugen gegrift staat. Kollen werd uitgezonden naar onder andere Sumatra. Met enige trots toont Gre de medailles hiervoor, die haar man op zeer late leeftijd alsnog ontving. Het ene verhaal na het andere verhaal, die hij als foerier in dienst heeft meegemaakt, uit die periode wordt opgelepeld. Tijdens de Veteranendag 2023 is Chris Kollen op de uitnodiging van de gemeente Lochem ingegaan. Op het gemeentehuis werd hij net als de andere veteranen uit de gemeente met groot respect ontvangen en onthaald met een maaltijd. “Daar heb ik de burgemeester al gezien, de organisatie was zo!“, waarbij hij zijn duim opsteekt.  In 2024 zal hij weer op de uitnodiging ingaan. Na zijn dienstplicht heeft Chris Kollen diverse beroepen uitgeoefend. Voor zijn pensionering was hij chef boekhouding bij Ballast Nedam. Gre Kollen werd na het trouwen huisvrouw. “Dat ging zo in die tijd“, laat zij weten.

Feest
Het echtpaar kreeg vijf zoons en twee dochters. Dit groeide uiteindelijk uit tot elf kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Aankomende zaterdag vieren ze hun huwelijksfeest. Twee foto’s op de piano in hun huis geven aan dat twee kinderen er niet bij zullen zijn. Hun jongste zoon en oudste dochter zijn respectievelijk 59 en 65 jaar oud geworden. Het wordt een feest met een randje, maar in gedachten zijn ze erbij. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant