Antiekexpert Fred Wiersema zit al 20 jaar in het TV-programma Schatgraven van omroep Gelderland. Foto: Arjen Dieperink
Antiekexpert Fred Wiersema zit al 20 jaar in het TV-programma Schatgraven van omroep Gelderland. Foto: Arjen Dieperink

Lochemse antiekexpert al 20 jaar bij tv-programma Schatgraven

Cultuur

LOCHEM – Op 29 mei maakt Omroep Gelderland in de DRU-cultuurfabriek in Ulft het tv-programma Schatgraven. De taxatiedag geeft het publiek de mogelijkheid om hun kunst en curiosa te laten taxeren. De verschillende taxateurs beoordelen de schilderijen, porselein, glas, aardewerk, klokken, sieraden en andere zaken op hun waarde en zoeken naar de verborgen schatten van Gelderland. Een van de taxateurs is de Lochemer Fred Wiersema.

Door Arjen Dieperink

In 1992 begon hij zijn handel in de Bierstraat. “Ik had de winkel van Pelle in 1992 overgenomen. Zo’n twintig jaar geleden kwam plotseling presentator Rob Zandvoort bij mij in de winkel, die ik inmiddels niet meer heb, met de vraag of ik met Schatgraven zou willen meewerken. Ik was natuurlijk verbaasd en hapte toch toe”, laat Wiersema met trots weten. 

De eerste keer zou hij proefdraaien in Gallery Brummen. “Eigenlijk werd ik direct voor de leeuwen gegooid. Je moet het met zo’n uitzending hebben van je parate kennis. Even iets opzoeken is er niet bij”, een voorbeeld kan Fred wel noemen. “Er is veel antiek gereedschap. Sommige gereedschappen zijn specifiek voor een vakman gemaakt en soms is niet te achterhalen waarvoor. Je ziet dat het antiek is, maar waar het voor diende weet je niet. In zo’n geval gaat het voorwerp van taxateur naar taxateur in de hoop dat iemand het herkent. Tja, en soms kom je er niet uit”. 

Fred heeft in de 20 jaar van Schatgraven bijzondere schatten in zijn handen gehad

Ook heeft Fred in de 20 jaar van Schatgraven bijzondere schatten in zijn handen gehad. “Ik kreeg vele jaren geleden bezoek van een vrouw die de zolder had opgeruimd. Wat zij mij liet zien wou zij in eerste instantie aan de lokale voetbalvereniging geven die het tijdens een braderie zou kunnen verkopen. Op aanraden van haar buurvrouw kwam zij bij ons op gezoek. Een beetje nonchalant legde ze het voorwerp dat in krantenpapier was gewikkeld voor mij neer. Het is voor ons altijd een verrassing wat er dan in zit. In het krantenpapier vond ik twee Albast plaquettes, ieders een waarde van 5000 euro. Het was maar goed dat die vrouw naar haar buurvrouw heeft geluisterd. Later hoorde ik dat zij de plaquettes had verkocht en van het geld een camper had aangeschaft. Tja, de lokale voetbalvereniging ontving dus niets.” 

Behalve mooie vondsten moet Fred Wiersema ook regelmatig een teleurstellend nieuws verkopen. “Je moet hierbij denken aan een voorwerp van de overgrootouders, in de familie is jaar in jaar uit dan verteld dat het veel waarde heeft. Emotionele waarde kan best, maar komen ze bij schatgraven dan vertel je ze dat een voorwerp hebben waar je dertien in een dozijn van hebt. De teleurstelling is dan van het gezicht te lezen.“ 

Fred kijkt uit naar de opnames van het programma op 29 mei. De DRU-cultuurfabriek gaat op zondag 29 mei om 10.00 uur voor de bezoekers van Schatgraven open. Vanaf 11.00 uur gaat het publiek in kleine groepen, onder begeleiding, naar de taxatieruimte. Om 16.00 uur is het afgelopen. 

De opnames zijn op eerste en tweede pinksterdag terug te zien om 17.20 uur op TV Gelderland. Het programma wordt ieder uur herhaald.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode