Floris Meijer. Foto: Ralph van Erven

Floris Meijer. Foto: Ralph van Erven

Gorsselse ontwerper toont zijn op het boerenleven gebaseerde werk op groot designevent

Cultuur

GORSSEL/EINDHOVEN - Eén van de 2600 binnen- en buitenlandse ontwerpers die momenteel exposeren tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven is Floris Meijer (26) uit Gorssel. Floris studeerde in juni af aan de Design Academy Eindhoven met zijn project ‘Farm Fundamentals’. Hij liet zich hiervoor inspireren door machines, werktuigen en hulpmiddelen op en rond de boerderij van zijn ouders, die onlangs afscheid namen van hun laatste melkkoeien.

Door Rudi Hofman

Na ruim honderd jaar is hiermee definitief een einde gekomen aan het melkveebedrijf van de familie Makkink aan de Ravensweerdsweg 7 in Gorssel. Floris’ moeder Wilma is de derde en laatste generatie Makkink die het bedrijf heeft gerund. Dat deed zij samen met haar man Erik Meijer. “Mijn ouders gaan nog wel door met een stuk akkerbouw zoals maïs verbouwen”, zegt Floris.

Het wegvallen van het melkveebedrijf betekent een grote verandering in het leven van zijn ouders. Het is ook een emotioneel besluit geweest om te stoppen. Om ze in dit veranderingsproces te ondersteunen, besloot Floris voor zijn afstudeerproject aan de Design Academy Eindhoven een serviesset van keramiek te ontwerpen waarvan de onderdelen duidelijk op het boerderijleven zijn terug te voeren.


De door Floris Meijer ontworpen serviesset in combinatie met in wikkelfolie verpakte meubels. Foto: Femke Reijerman 

Zo vertaalde de jonge ontwerper de melkkoeltank naar een koffie- en theepot, de tepelbekers naar drinkbekers en een kalverdrijfspeen naar een suikerpot. Bijzonder zijn ook de met wikkelfolie ingepakte stoelen en tafel die van zijn opa en oma zijn geweest. “De meubels hebben hierdoor een nieuw leven gekregen. Mijn ouders kunnen zelf bepalen of en wanneer ze deze eventueel willen uitpakken”, zegt Floris. 

Graduation Show
Na de zomer voltooide de Gorsselnaar een door hem ontworpen hekwerkbank en hekwerkstoelen, die net als zijn serviesset nog tot en met zondag te bewonderen zijn in de Microtuin in Eindhoven. Floris mag hier exposeren in het kader van de Graduation Show, die onderdeel is van de Dutch Design Week, het grootste designevent van Noord-Europa. Alle geslaagde studenten aan de Design Academy krijgen de kans om hier hun werk te tonen.


Theepot. Foto: Floris Meijer 

In zijn catalogus noemt Floris meer voorbeelden van mogelijke ‘Farm Fundamentals’, zoals op silo’s geïnspireerde beschuit-, thee- en koffiebussen en een tapijt dat lijkt op omliggende velden. Het idee is dat in de loop van de tijd de catalogus groeit met nieuwe producten die geïnspireerd zijn op andere boeren, hun bezittingen, persoonlijke herinneringen en verhalen uit hun (vorige) agrarische leven.


Drinkglazen en een karaf. Foto: Floris Meijer 

Buitenland
Sinds kort woont en werkt Floris Meijer weer op de boerderij van zijn ouders. “Een oud schuurtje heb ik omgebouwd tot werkplaats en ontwerpstudio en ik kan me hier prima redden. Wel wil ik graag naar het buitenland om nieuwe technieken aan te leren. Ik heb me bijvoorbeeld aangemeld voor een project van een porseleinfabriek in Japan. Hopelijk kan ik daar een half jaar naartoe.”

www.studioflorismeijer.nl
ddw.nl/nl/home

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant