Wethouder Lex de Goede feliciteert Kelly Rabelink-Beekman met het 25-jarig bestaan van Het Spijk. Foto: Arjen Dieperink

Wethouder Lex de Goede feliciteert Kelly Rabelink-Beekman met het 25-jarig bestaan van Het Spijk. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Het Spijk in Eefde met uniek concept bestaat 25 jaar

Maatschappij

Het Spijk in Eefde met uniek concept bestaat 25 jaar

EEFDE - Woonzorgcentrum Het Spijk in Eefde, een onderdeel van Sensire, heeft twee weken feest. Op dinsdag 16 april begon de viering van het 25-jarig bestaan.

Door Arjen Dieperink

Bij het hekwerk van het woonzorgcentrum is een groot doek opgehangen met de tekst ‘Oranjevereniging Eefde feliciteert Het Spijk met hun 25-jarig jubileum’. Op het terrein hangen oranje slingers en in het restaurant is alles versierd. In laten twee mannen een handorgel spelen. Eerde op de dag deden ze dat al op alle afdelingen maar nu is het voor alle inwoners en gasten die zo naar de toespraken gaan luisteren. “Het is voor onze bewoners al een feest als ze een kop koffie met gebak hebben”, zegt medewerkster Kelly Rabelink-Beekman van het dienstencentrum. Zij werkt al elf jaar bij Sensire waarvan drie jaar op Het Spijk en staat de pers te woord. Aleike Abbink, ook medewerkster van het dienstencentrum, heeft inmiddels iedereen welkom geheten en vertelt wat er nog gaat komen. Ondertussen genieten de aanwezigen van hun gebak. Later worden er nog hapjes en drankjes geserveerd. De ‘feestgangers’ van Het Spijk komen deze middag niets tekort. Wethouder Lex de Goede memoreert dat in 1999 Eefde nog bij de gemeente Gorssel hoorde en in 2005 onderdeel werd van de gemeente Lochem. Verder noemt hij de historische punten die de afgelopen jaren lokaal zijn gepasseerd. Dat de gemiddelde leeftijd in Eefde omhoog gaat onderstreept hij. “Eefde telt nu 4.5000 inwoners van wie er 1.245 ouder zijn dan 65 jaar, dat is zo’n dertig procent. Dit aantal zal de komende jaren toenemen.”

Concept
Dat het bij Het Spijk rustiger is geworden na de aanleg van de rondweg om het dorp beschouwt De Goede als positief. De positie van het woonzorgcentrum weet hij te verwoorden als “Het Spijk: een bijzonder concept dat anno 2024 midden in de samenleving staat: Sinterklaas, Palmpasen, en binnenkort ook Koningsdag. Het dienstencentrum dat regelmatig gebruikt wordt voor verkiezingen. De Spijkbungalows en de Spijk Hoeve en natuurlijk de Hofpoort. Dagbesteding Het Elze. De Tuinkamer, de Teenk. Alles bij elkaar een centrum waar iedereen een mooie dag heeft.”


Het Spijk zelf telt zo’n 65 bewoners. Op het gehele complex zijn er circa 150 personen. Vier van hen zijn nog van het eerste uur: drie vrouwen en een man die tijdens de receptie in het zonnetje worden gezet met een bos bloemen. De oudste van het viertal is 93 jaar en de jongste is 72 jaar. Zij kunnen wel vertellen over de 25-jarige geschiedenis, maar aan publiek is toch wel even iets anders.

Baken
Kelly Rabelink beschouwt Het Spijk als een baken in Eefde. “Iedereen is welkom om vanuit de buurt hier binnen te komen om bijvoorbeeld te biljarten of andere activiteiten te doen. Ook geeft Het Spijk een keer per maand het tijdschrift Spijkbode uit waarin de bewoners en enkele belangstellenden buiten het zorgcentrum kunnen lezen wat er de komende tijd te doen is. “Velen weten ons te vinden want er kan hier heel veel georganiseerd worden, van een verjaardagsfeest, recepties, condoleren of een maaltijd”, zegt ze trots.

Op 28 april wordt de viering afgesloten met een gezamenlijke koffieochtend. Het feest wordt gesponsord door de Vrienden van het Spijk, Woonbedrijf ieder1 en de Oranjevereniging Eefde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant