Hans Leeflang:
Hans Leeflang: "Langs de Berkel zijn genoeg spirituele plaatsen te bezoeken." Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Toeristisch aanbod De Berkel uitgebreid met spirituele route

Natuur

LOCHEM - Wethouder Henk van Zeijts opent op zaterdag 7 mei een spirituele route langs de Berkel. Dat gebeurt om 10.30 uur bij het Bezielend Inspiratie Centrum (BIC) aan de Noorderwal 17. Hans Leeflang is gevraagd zijn medewerking te verlenen. Samen met Gerthe Lamers is hij de auteur van de gids ‘Spirituele plaatsen langs de Berkel‘. In deze gids staat de wandelroute in het Nederlands en het Duits beschreven. 

Door Arjen Dieperink

Vanuit zijn tuinhuis in het buitengebied van Geesteren kijkt Hans Leeflang uit naar de Lochemse berg. Net zichtbaar is het kapelletje van Zwiep. “Achthonderd meter hier vandaan, richting de berg, stroomt de Berkel“, aldus de gepensioneerde Leeflang. Het riviertje dat ontspringt in het Duitse plaatsje Billerbeck en na 110 kilometer bij Zutphen uitmondt in de IJssel.

Routes
Inmiddels zijn er volgens Hans Leeflang zes routes beschreven in het Nederlands gebied van de Berkel en vier in het Duitse gebied. Het is een grensoverschrijdende activiteit waarvoor subsidie is verstrekt. De routes hebben verschillende lengtes. De Lochemse route langs de Berkel loopt gedeeltelijk door de binnenstad en is circa 13 kilometer lang. De Borculose route is 16,5 kilometer lang en gaat behalve door Borculo ook door het dorpje Geesteren.
“Alle routes langs de Berkel zijn eigenlijk een kralensnoer. De wandelroutes gaan langs godshuizen, grafzerken en witte wieven. Niet alle kerken worden in de route meegenomen. Er is een keuze gemaakt”, aldus Leeflang. “Lopend langs de Berkel maak je ook mooie momenten van stilte en inspiratie mee. Dat begin al bij de brug over de Berkel en de Grote Waterleiding bij de Wengersteeg.“
Via de site zijn de routes te downloaden. De route wordt verhelderd met foto’s van Frans Pietersen en Hetty Wuben. Frans-Josef Menker zorgde voor de vertaling. “Ik vind de Duitse vormgeving van de routebrochure mooi”, zegt Leeflang. “Er wordt ingegaan op de lokale geschiedenis, maar niet te gedetailleerd. In de loop der tijd zullen er meerdere routes tussen Billerbeck en Zutphen bijkomen”, aldus de auteur.

Opening
Iedereen is van harte welkom om aanwezig te zijn bij de officiële opening van de Lochemse route en deze eventueel gezamenlijk te gaan lopen. Bij de meeste spirituele plekken die men dan gaat bezoeken zijn er verrassende presentaties. Na afloop, men wordt rond half vier in de middag terugverwacht, is er een borrel in de Gudulakerk. Wel dienen deelnemers zelf voor de lunch te zorgen en halverwege de route kan men op eigen kosten iets drinken bij rustpunt ‘de Sleumer’ in Zwiep. Meedoen is gratis.


deberkel.info/spirituele-plaatsen-langs-de-berkel

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode