Afbeelding

Zo kun je een lekkage opsporen

Partnerbijdrage

Een lekkage kan behoorlijk wat schade veroorzaken. Daarom wil je er het liefst niet mee te maken krijgen. Helaas is een lekkage nooit helemaal te voorkomen. Toch kun je wel het nodige doen om de schade te beperken. Het belangrijkste is dat je snel handelt als er sprake is van een lekkage. Dit kan uiteraard alleen als je weet waar de bron van het lek zit. Lukt het je niet de bron te vinden? Dan kun je hier vast en zeker nog wel wat hulp bij gebruiken. Daarom zetten wij in deze tekst een aantal manieren op een rijtje om een lekkage op te sporen.

1. Controleer leidingen

Is er sprake van een verminderde waterdruk? Of zie je een steeds groter wordende vochtplek op de muur of het plafond? Dan kan er sprake zijn van een lekkage. Soms hoef je niet lang te zoeken naar en lek, maar helaas gaat het niet altijd zo makkelijk. Maak eerst eens een rondje door jouw woning als je de bron van het lek niet kunt vinden. Inspecteer de makkelijk toegankelijke leidingen en kijk of je iets vreemds ziet. Richt je overigens niet alleen tot de waterleidingen, maar inspecteer ook afvoerleidingen. Deze leidingen kunnen namelijk ook gaan lekken. Dit kan eveneens waterschade tot gevolg hebben.

2. Schakel een lekdetectiebedrijf in

Niet iedereen slaagt erin om zelf de bron van een lekkage op te sporen. Geldt dit ook voor jou? Dan gaat het mogelijk om een onzichtbare lekkage. In dat geval doe je er goed aan een lekdetectiebedrijf in te schakelen. Zo’n bedrijf beschikt namelijk over speciale apparatuur om de bron van een lekkage op te sporen. Zij gebruiken hier vaak een warmtebeeldcamera voor. Met zo’n camera worden de leidingen in vloeren en muren in kaart gebracht. Ziet de lekdetectiespecialist iets afwijkends op zijn camera? Dan duidt dit waarschijnlijk op een lekkage. Grote voordeel is dat een lekdetectiespecialist de bron van een lekkage tot op de millimeter nauwkeurig op kan sporen. Hierdoor hoeft er weinig hak- en breekwerk aan te pas te komen.


3. Laat een rookproef uitvoeren

Gaat het niet om een leidinglekkage, maar is jouw dak lek? Ook dan is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Via het lek in een dak kan er namelijk water naar binnen komen. Dit water kan de vloer en meubels aantasten, maar ook de dakconstructie. Reden genoeg om het lek zo snel mogelijk op te sporen. Dit kun je het beste doen met behulp van een rookproef. Laat hiervoor eveneens een professional langskomen. Hij beschikt namelijk over de kennis en hulpmiddelen om een rookproef uit te voeren. Bij een rookproef blaast een professional rook in de ruimte onder het dak. Zit er een gat in de dakbedekking? Dan zal de rook via deze opening ontsnappen. De bron van de lekkage wordt op deze manier snel gelokaliseerd.

Dit artikel wordt u aangeboden door Otl-lekdetectie.de. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode