Afbeelding

Weer brandstichting 5G-masten

Partnerbijdrage

Medio december werd er langs de A50, tussen Apeldoorn en Arnhem, brandgesticht bij twee 5G-masten. Dit zijn masten die snel mobiel internet mogelijk maken, zogenoemd 5G-internet, en maken onderdeel uit van een netwerk dat door heel Nederland wordt uitgerold. Dergelijke masten zijn vaker mikpunt van vandalisme omdat complotaanhangers, die geloven dat met de masten en het 5G-netwerk schadelijke straling wordt uitgezonden. De verantwoordelijken voor dergelijke brandstichtingen bevinden zich vaak in dergelijke kringen. Daarnaast zijn ook omwonenden vaak kritisch over de plaatsing van dergelijke masten. Zij vrezen dat het ten koste gaat van het uitzicht en ook zijn er soms zorgen over straling.

Kritische bewoners
Ook in deze regio leidt de voorgenomen plaatsing van 5G-masten tot ophef. In Haarlo gaf de rechter bezwaar makende bewoners gelijk en moest de gemeente Berkelland terug naar de tekentafel. In Noorddijk beveiligt KPN sinds begin 2021 een mast met camera’s, uit angst voor vandalisme. Ondanks bezwaren en vandalisme vordert de aanleg van het netwerk. T-Mobile claimt inmiddels zo goed als landelijke dekking, maar opvallende ‘blinde vlekken’ bij onder meer Haarlo en Geesteren. Het betekent dat ook de inwoners van deze regio verzekerd zijn van razendsnel internet. Tenminste, als zij daarvoor een geschikt toestel en het juiste abonnement hebben. KPN en T-Mobile bieden zowel een sim only-abonnement als regulier abonnement aan met 5G.

Veiligheid
Instanties en providers benadrukken dat er geen reden is om aan te nemen dat 5G, zowel masten als smartphones die er gebruik van maken, onredelijke risico’s inhouden. Experts benadrukken dat het stralingsniveau van dit type mobiel internet vergelijkbaar is met dat van de voorgangers van 5G, die al ruim 20 jaar in gebruik zijn. Ook onderzoeken naar de stralingsniveaus en elektromagnetische straling van 5G heeft geen gezondheidsrisico’s opgeleverd. Instanties benadrukken dat juist het vernielen van zendmasten negatieve gevolgen heeft voor de veiligheid. Zo wordt vaak niet alleen het 5G-netwerk getroffen en zouden hulpdiensten hierdoor onbereikbaar kunnen worden. In ieder geval zo lang als nodig is om de masten te repareren.

Onderzoek
Wie verantwoordelijk is voor de twee brandstichtingen aan de A50, in december, wordt nog door de politie onderzocht, net als een brandstichting enkel dagen eerder, bij Eerde. Onderwerp van onderzoek is of er sprake is van een link tussen de verschillende brandstichtingen. Bij eerdere brandstichtingen zijn daders aangehouden en werd vastgesteld dat er geen sprake was van organisatie of afstemming tussen de verschillende daders. Nu het 5G-netwerk vrijwel landelijk is uitgerold wordt het mogelijk wat rustiger rondom dit thema. Met het afnemen van media-aandacht voor de plaatsing van (nieuwe) masten, neemt mogelijk ook het vandalisme tegen dergelijke zendmasten af.

Dit artikel wordt u aangeboden door pricewise. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant