Het kruis werd in en uit de kerk gedragen door emeritus pastor Wil Matti en dominee Paul Wansink. Foto: Gerrit te Vaarwerk

Het kruis werd in en uit de kerk gedragen door emeritus pastor Wil Matti en dominee Paul Wansink. Foto: Gerrit te Vaarwerk 

‘Hoe blijven we overeind in een wereld vol met oorlogen en onzekerheden’

Religie

LOCHEM – Met teksten van hedendaagse muzieknummers als ‘Door de wind’ in een origineel van Stef Bos, ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy en het toepasselijke ‘Je staat niet alleen…’ van Guus Meeuwis, met verdiepende meditaties en gedichten en actualiserende artikelen uit de media werden de bezoekers zondagmiddag De Passie met als thema ‘Niemand kan het alleen’ als het ware ‘ingetrokken’. De verschillende onderdelen vertelden elk hun eigen verhaal.

Door Jan Hendriksen

De Passie 2024 in de Lochemse Sint Josephkerk vormde zondag de eerste van in totaal vier eigentijdse uitvoeringen uitgevoerd door een maar liefst bijna honderd tellend regionaal projectkoor onder leiding van dirigent Frank Sterenborg, de solisten Karin Hukker uit Ruurlo, Herman Riethorst uit Neede en Johnny Bomers uit Rietmolen en de voorgangers emeritus pastor Wil Matti en dominee Paul Wansink. Dat alles aangevuld met een vijfkoppig combo bestaande uit Eelco Schuijl (piano), Hilde Wijlens (dwarsfluit), René Ooijman (basgitaar), Erik Leferink (slagwerk) en Patrick Meutstege (gitaar). Het Passieteam vanuit de regionale katholieke parochie HH Twaalf Apostelen bestaande uit Margriet te Morsche, Wil Matti en Frank Sterenborg wilde in deze passie viering vooral de hoop en de kracht van ons geloof tot uitdrukking brengen. En daarin slaagde drietal uitstekend.

‘Niemand kan het alleen’ was dan ook een bewust gekozen thema om de noodzaak van verbondenheid en solidariteit anno 2024 te onderstrepen. Margriet te Morsche: “De oorlogen in onze wereld in onder meer Oekraïne, de onbeschrijfelijke vernietiging van alles en iedereen, raakt ons en slaat ons uit het lood. Hoeveel lijden kan de mens dragen? De uitzichtloosheid, de onmacht, het ongeloof drukt als een zware last op de samenleving. De angst en de wanhoop is groot, het lijden is meer dan hartverscheurend. Waar vinden mensen nog houvast. Het lijden voelt voor velen als een verpletterend kruis. De beelden van moeders en vaders die hun dode kinderen ten grave dragen raken ons diep, maar ook kinderen die hun ouders, broertjes en zusjes verliezen. Het leed van de wereld, onze eigen zorgen, ons eigen grote verdriet, ze kunnen als een verpletterende last op onze schouders drukken. Het kan soms ondragelijk zijn. Maar we hoeven het niet alleen te doen.” Vandaar ook het gekozen thema.”

Verloren
Want hoe blijven we overeind in een wereld vol met oorlogen en onzekerheden, zo vroegen Te Morsche, Matti en Sterenborg zich hardop af. Juist op die momenten van diepe duisternis. “Door de ander te laten voelen dat je er voor elkaar wilt zijn. Daarin schuilt ook de opstanding uit de dood. Alles lijkt hulpeloos verloren, maar toch zijn er mensen die overeind blijven en geloven dat het anders kan. Mensen die geloven dat we samen bij machte zijn elkaars lasten te verlichten, het kruis van ons af te gooien. Mensen die de dood niet willen ervaren als het laatste, maar geloven in de verrijzenis”, zo verklaarde Te Morsche. Het Passieverhaal nam de bezoekers dan ook weer mee van Palmzondag tot Pasen. Daarin werd het lijdensverhaal van Jezus voor het voetlicht gebracht. In het slotlied van de passie klonk ‘Het lied van Iedereen’, geschreven door Margriet te Morsche zelf, waarin men werd uitgedaagd om met elkaar de schouders er onder te zetten, verbondenheid en eenheid te zoeken en liefde uit te stralen.

Hartverwarmend
Soliste Karin Hukker uit Ruurlo verleende zondag voor het eerst als soliste medewerking aan de passie. “Ik heb alle voorgaande acht passies in Vorden altijd als bezoekster bezocht. Ik vond het best wel spannend. Maar ik heb er absoluut geen spijt van dat ik ja tegen dit project heb gezegd ondanks dat ik twijfelde. Het heeft mij heel veel voldoening gegeven. De samenwerking was perfect en hartverwarmend.”

Wie de Passie 2024 heeft gemist heeft komende vrijdag 29 maart (Goede Vrijdag) in Vorden nog de kans om de Passieviering mee te vieren. De middagvoorstelling in de Christus Koningkerk begint om 15.00 uur en de avond voorstelling om 19.00 uur.

Herman Riethorst en Johnny Bomers waren twee van de drie solisten. Foto: Gerrit te Vaarwerk
Het projectkoor onder leiding van Frank Sterenborg bestond uit bijna honderd personen. Foto: Gerrit te Vaarwerk

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant