Het was zaterdagochtend een bijzonder schouwspel, de berkelzomp De Ente werd voortgetrokken. Foto: Arjen Dieperink

Het was zaterdagochtend een bijzonder schouwspel, de berkelzomp De Ente werd voortgetrokken. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Bootcampers maken trekschuit van De Ente

Sport

LOCHEM - Zaterdagmorgen om acht uur is het al een drukte van belang bij de berkelzomploods. Bootcampsporters van FloFit uit Barchem komen er bij elkaar voor een unieke training. Ze gaan berkelzomp De Ente als een ouderwetse trekschuit door het water slepen.

Door Arjen Dieperink

Terwijl de zeventien bootcampsporters voor de loods hun warming-up doen met de bijbehorende rek- en strekoefeningen, vaart de berkelzomp met de schippers Hans Nieboer en Jan Dinkelman een paar honderd meter verder stroomopwaarts waar de bootcampers zo meteen van start gaan. “Vroeger werd de berkelzomp voortgetrokken door de vrouw van de schipper, als men niet zelfstandig op de wind kon varen“, laat een van de schippers weten. Voor de sporters is het een mooie uitdaging.
Ondertussen bevestigen de schippers aan de mast het touw waarmee de zomp door het water zal worden getrokken. Aan de andere kant zijn twee brede banden banden aangebracht die twee personen om zich heen zullen doen. Even later komen de zeventien opgewarmde sporters aanrennen, van wie de helft doorsprint naar de brug bij De Cloese. Twee personen doen de banden om hun lichaam en gaan trekken, aangemoedigd door de groep die bij hen hoort. De Ente begint te bewegen en de snelheid loopt op. Op de vraag of de elektrische motor in is geschakeld komt er een brede glimlach tevoorschijn bij schipper Hans Nieboer “Ik zou de motor misschien stiekem in zijn achteruit kunnen zetten”, zegt hij. Maar de Ente klieft werkelijk door het water, stroomopwaarts, met een opvallend hoge snelheid.
Na een tiental meters nemen twee anderen onder het lopen de plek van de eerste twee bootcampers over. Dit beeld herhaalt zich regelmatig tot de zomp bij de brug is waar de andere groep staat te wachten. De boot draait om en het schouwspel begint opnieuw met de tweede groep. Nog twee keer wordt deze oefening herhaald en dan zit de krachtproef erop.“ Je kon het wel merken als de schipper aan het sturen was om te voorkomen dat wij de zomp tegen de kant zouden trekken, je kreeg dan enige tegendruk. Het was mooi om dit een keer te kunnen doen“, zegt een van de deelnemers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode