Gedeputeerde Helga Witjes knipte met enige hulp het eerste ballonnenlint door. Foto: Rudi Hofman

Gedeputeerde Helga Witjes knipte met enige hulp het eerste ballonnenlint door. Foto: Rudi Hofman

Geslaagd rondwegfeestje De Hoven ondanks snijdende kou

Vervoer

ZUTPHEN - Op de feestelijke opening van de rondweg om De Hoven was zaterdag het spreekwoord ‘alle goede ideeën bestaan in drieën’ van toepassing. Met een enorme schaar knipten gedeputeerde Helga Witjes, de Zutphense wethouder Sjoerd Wannet en zijn Brummense collega Pouwel Inberg ieder met hulp van enkele kinderen een ballonnenlint door. Ondanks de snijdende kou was een flinke menigte getuige van dit historische moment. Het duurt nog tot donderdag 17.00 uur voordat de eerste auto’s over de nieuwe weg kunnen rijden. De aannemer moet nog enkele werkzaamheden verrichten.

Door Rudi Hofman


Wat er ook gebeurt, we laten ons dit feestje niet afpakken. Dit moeten de honderden inwoners van De Hoven hebben gedacht, die de opening van ‘hun’ rondweg bijwoonden. In de stoet die achter Dweilorkest ‘t Spul(t) richting de locatie van de openingshandeling trok, vielen talrijke met ballonnen versierde fietsen, steps, space scooters, skeelers en zelfs een rollator te ontwaren. De Zutphense ballonkunstenaar Guido Verhoef had voor deze gelegenheid zijn best gedaan om de nog vrij kale rondweg een feestelijk aanzien te geven. 


Zutphens Dweilorkest ‘t Spul(t) zorgde voor een prima sfeer bij het rondwegfeestje. Foto: Rudi Hofman 

Voor de Stedendriehoek is de weg tussen Brummen, Zutphen en Apeldoorn een belangrijke weg, zei gedeputeerde Helga Witjes in haar korte toespraak. Hier rijden dagelijks 13.000 à 14.000 voertuigen overheen en die komen nu nog allemaal door De Hoven. Door de rondweg, die donderdagmiddag wordt vrijgegeven, zal de leefbaarheid van de inwoners er enorm op vooruit gaan, zo is de verwachting. “Want 90 procent dat nu door De Hoven rijdt is doorgaand verkeer”, aldus Witjes. Zij hoopt dat dit verkeer straks allemaal de rondweg verkiest.

Dat met name de aanwonenden van de Weg naar Voorst in De Hoven erg blij zijn met de komst van de rondweg, heeft de gemeentelijke projectleider Andy Reuvers destijds tijdens de presentatie van de plannen ervaren. Toen hij de vraag kreeg hoelang de herinrichting van de bestaande weg gaat duren, antwoordde hij: ‘’Naar verwachting tussen de negen en twaalf maanden.’’ Hierop kreeg hij reacties in de trant van ‘’oh doe maar rustig aan en neem alle tijd’.” Dit geeft wel aan hoe beu de inwoners de grote, dagelijkse verkeersdrukte in hun wijk zijn.

Gebakken klinkers
Met ingang van donderdag 22 december geven borden een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur aan voor de weg door De Hoven. Op de Kanonsdijk gaat een limiet van 50 kilometer per uur gelden. In februari/maart wil de gemeente 35 à 37 bomen langs de route kappen, omdat die de werkzaamheden toch niet zouden overleven, aldus de projectleider. Op termijn komen hier ruwweg negentig nieuwe bomen voor terug (inclusief het deeltraject Kanonsdijk). De projectleider hoopt dat de - nog aan te wijzen - aannemer rond mei met de daadwerkelijke herinrichting kan beginnen. Het nieuwe wegdek komt te bestaan uit gebakken klinkers.

Poffertjes
Na de officiële opening van de rondweg trok de lange stoet naar een tent nabij de nieuwe turborotonde op de Kanonsdijk. Daar konden liefhebbers genieten van versgebakken poffertjes en een heerlijk stuk rondwegtaart (zie foto). In combinatie met een dampend bakkie pleur viel deze traktatie bijzonder goed in de smaak.


Aanwezigen konden genieten van een stukje overheerlijke rondwegtaart. Foto: Rudi Hofman 

De Zutphense wethouder Sjoerd Wannet kreeg ook hulp bij het doorknippen van het tweede lint. Foto: Rudi Hofman
Zutphens Dweilorkest 't Spul(t) zorgde voor een prima sfeer bij het rondwegfeestje. Foto: Rudi Hofman
De Brummense wethouder Pouwel Inberg knipte met een meisje het derde en laatste lint door. Foto: Rudi Hofman
Aanwezigen konden genieten van een stukje overheerlijke rondwegtaart. Foto: Rudi Hofman
Op de rondwegopening kwamen zelfs 'skiërs' af. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant