De Reudinkbrug over de Berkel bij de Graaf Ottoweg in Lochem is in zeer slechte staat. Foto: Henri Bruntink
De Reudinkbrug over de Berkel bij de Graaf Ottoweg in Lochem is in zeer slechte staat. Foto: Henri Bruntink

Reudinkbrug in Lochem in zeer slechte staat, direct maatregelen nodig

Vervoer

LOCHEM - De Reudinkbrug in Lochem is in zeer slechte staat. Dit blijkt uit een nadere inspectie. Gemeente Lochem neemt direct ingrijpende maatregelen voor zwaar verkeer en automobilisten. Dit om de veiligheid van de gebruikers van de brug te garanderen. De gemeente volgt hiermee het advies van de constructeur die de inspectie uitvoerde. Dit weekend zijn de maatregelen al van kracht.

Het gaat om de brug over de Berkel bij de Graaf Ottoweg. De brug vormt de aansluiting met de rotonde met de Goorseweg en de Stationsweg. De gemeente Lochem wist al dat de brug in aanmerking komt voor onderhoud. Dit bleek afgelopen najaar uit een zogenoemde instandhoudingsinspectie. Nadere inspectie was nodig om de exacte staat van de brug vast te stellen. Deze nadere inspectie is 2 februari 2023 uitgevoerd. Dat de brug nu zo slecht is had de gemeente Lochem niet verwacht.

Wat is er mis met de Reudinkbrug?
Uit de recente inspectie blijkt dat de brug niet meer voldoet aan de huidige eisen. Daarnaast is er veel beton- en wapeningsschade aan de constructie van de brug. Hieruit blijkt dat de brug overbelast wordt. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden.

Directe maatregelen
Zwaar vrachtverkeer mag niet meer over de brug. Er geldt al een verbod voor landbouw en vrachtverkeer. Maar er was een uitzondering voor toeleveranciers van grote supermarkten en winkels die in de binnenstad moeten zijn. Deze toeleveranciers leiden we vanaf nu om via de Hanzeweg/ Larenseweg/Julianaweg. Ook mag er geen gemotoriseerd verkeer stil staan op de brug.

Samenvattend gaat het om de volgende maatregelen:
- As-last beperking van 5,3 ton
- Gewichtsbeperking van 20 ton
- Geen stilstaande voertuigen op de brug

Komend weekend zijn al maatregelen zichtbaar
Vandaag nog plaatst de gemeente Lochem borden om zwaar verkeer op de brug te weren. En komen borden die de gebruikers van de Reudinkbrug erop wijzen niet stil te staan op de brug. De brug is veilig voor fietsers en voetgangers. Openbaar vervoer gaat alleen over de brug als er gereden wordt met kleinere bussen. Grote bussen maken gebruik van de omleiding. Hulpdiensten zijn ge√Įnformeerd en houden rekening met de beperking op de brug.

Hoe nu verder de komende weken?
De gemeente gaat monitoren of weggebruikers de maatregelen goed opvolgen. Indien nodig zorgt ze na het weekend voor aanpassingen. Vervolgens kijkt de gemeente naar de toekomst van de brug: opknappen of vervangen. Het nieuws is te volgen op www.lochem.nl en in het Gemeentenieuws.

De Reudinkbrug over de Berkel bij de Graaf Ottoweg in Lochem is in zeer slechte staat. Foto: Gemeente Lochem

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode