Appie en Dini Nieuwenampsen met wethouder Eric-Jan de Haan. Foto: PR
Appie en Dini Nieuwenampsen met wethouder Eric-Jan de Haan. Foto: PR

Diamanten huwelijk Dini en Appie Nieuwenampsen

XInterviews & Achtergrond

Diamanten huwelijk Dini en
Appie Nieuwenampsen

EXEL - In de voortuin staat een abrikoosboompje gepland, met een bordje ervoor waarop de tekst luidt: ‘Masadaro boom, 07-06-2022’. Het geeft niet de datum weer toen Appie en Dini Nieuwenampsen 60 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. 

Door Arjen Dieperink

Het is alweer zestig jaar geleden dat ze elkaar het ja-woord gaven. Inmiddels is het echtpaar 4 kinderen, 4 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen rijker. “En het vierde achterkleinkind is ook op komst“, laat Dini trots weten. Dini heet van haar meisjesnaam Makkink en groeide bij Ampsen op de boerderij onder huisnummer H 20 . “De meeste mensen weten niet waar dat is. De huisnummers werden toen zo weergegeven”, laat Appie weten. Hij wijst naar de foto van een boerderij dat buiten aan de muur hangt. Tegenover de foto hangt een foto van de boerderij waar hij geboren is. Dini ging naar de Prins Hendrikschool aan de Zutphenseweg, later deed zij de Huishoudschool aan de Lutterveldsplein.”Toen de kinderen wat ouder werden ging ik weer werken”. Ook voor vrijwilligerswerk draait zij de hand niet om. Dini somt enkele vrijwilligersbaantjes op: “Ik zit in de kledingcommissie van het Openluchttheater, help bij het Repair Café Laren en doe ook de catering bij de Bergmenners in Barchem”. 

Appie is geboren op 9 november 1942 aan de Goorseweg 31. Hij ging naar de bassischool Nettelhorst, volgde het Voortgezet Gewoon Lager Onderwijs. “Ik ging toen naar de lagere landbouwschool in Borculo. Na Borculo ging ik in Zutphen de middelbare landbouwschool doen, daarna moest ik mijn militaire dienstplicht vervullen.” Op de vraag hoe ze elkaar hebben leren kennen antwoorden ze synchroon: “Bij de Jeugdige Christelijke Jongeren Vereniging.” Daarnaast gingen ze naar vele danspartijen. Na zijn dienstplicht moest er brood op de plank komen, Appie liet zich omscholen tot constructiebankwerker. Zo’n 12,5 jaar heeft hij bij Nijha gewerkt. Daarna bij Landbouwmechanisatiebedrijf Nijenhuis in Zwiep en uiteindelijk bij Nijenhuis in Zelhem. Tegenwoordig is hij net als zijn Dini als vrijwilliger verbonden bij verschillende organisaties. “Ik lees in het dialectverhalen voor de bewoners van de Hoge Weide en werk daar ook mee aan ‘wandelen op wielen’. Tevens zet ik mij in voor de Bergmenners“, laat hij weten. 

Vanaf 1966 wonen Appie en Dini in Exel. Het echtpaar loopt met zoon Robin naar de voortuin en vraagt: “Weet je wat ‘MASADARO’ betekent? Als je Google zou gebruiken vind je het niet“, laat Appie lachend weten. Het boompje heeft het echtpaar gekregen van hun kleinkinderen. “MA betekent Mariska, SA is Sandra, DA is Daniëlle en RO staat voor Robin. Het zijn de namen van onze kleinkinderen”, laten ze trots weten. En de datum geeft weer wanneer het gepland is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode