Nieuwe Land van Lochem Historisch Genootschap

LOCHEM - In het alweer laatste nummer van Land van Lochem in 2019 reist men door ruim 700 jaar Lochemse geschiedenis. Zo gaat het hoofdartikel, geschreven door Eddy ter Braak, over de Joodse geldhandelaar Gottschalk van Recklinghausen, die in de veertiende eeuw in Lochem heeft gewoond. Een boeiend en soms ook onthutsend verhaal dat aantoont dat de Joodse gemeenschappen ook in het toenmalige Europa vaak onder erbarmelijke omstandigheden leefden en werden vervolgd.

De leeskring paleografie heeft een bijzondere brief geanalyseerd, die 1612 werd geschreven door Guillermo Verdugo, zoon van de Spaanse kolonel Francisco Verdugo, die in 1582 de stad Lochem had belegerd. Veel minder ver terug in de tijd reikt het persoonlijk verslag van Gert Jan Beuzel. Het is het vervolg op het artikel in het eerste Land van Lochem dit jaar over de stedenband van Lochem met –naast Billerbeck- Ballenstedt in de Harz. Hoe was het om in april 1968 met een Lochemse delegatie op bezoek te gaan in zusterstad Ballenstedt, destijds in de DDR? Best spannend en interessant, zoals in het artikel te lezen is.

Ten slotte wordt in 2020 herdacht dat Nederland dan 75 jaar geleden werd bevrijd. Ook het Historisch Genootschap zal op verschillende manieren stil staan bij de bevrijding van Lochem en omgeving. In het Land van Lochem is plaats voor uw persoonlijke herinneringen of de bevrijdingsverhalen die in uw familie of vriendenkring worden doorverteld. Dat mogen ook heel korte anekdotes zijn, een gedicht, een lied, een bijzondere tekst, foto’s uit de bevrijdingsdagen, brieven of kaarten. Er zijn al enkele mooie bijdragen binnen gekomen, maar er is nog ruimte.

Een bijdrage, met vermelding van naam, kan gemaild worden naar de redactie (redactie@hglochem.nl) of afgegeven worden tijdens de openingsuren van de Veldmaat. Bij foto's graag aangeven of het eigen foto's zijn of archieffoto's. Inzenden kan tot het eind januari 2020. De bevrijdingsspecial van het Land van Lochem staat gepland voor het voorjaar van 2020.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden