Apotheker Karin ten Kate laat enkele tonnen ingeleverde medicijnen zien. Eigen foto

Apotheker Karin ten Kate laat enkele tonnen ingeleverde medicijnen zien. Eigen foto

Apotheek Lochem scoort op kwaliteit, privacy en duurzaamheid

Zorg

LOCHEM - Het inleveren van oude medicijnen bij de apotheek lijkt op verspilling. Deze worden namelijk vernietigd. Dat kan niet anders, legt apotheker Karin ten Kate van Apotheek Lochem uit: de wet- en regelgeving staat hergebruik van geneesmiddelen niet toe als ze eenmaal de apotheek uit zijn geweest.

Maar de apotheek en ook patiënten kunnen wel helpen deze verspilling te beperken. Bij het starten met een nieuw medicijn wordt niet automatisch een portie van drie maanden verstrekt. De gebruiker kan ook een bijdrage leveren door niet net voor een controle bij de arts nieuwe medicijnen op te halen, maar eerst af te wachten of het gebruik hetzelfde blijft.
Inleveren bij de apotheek zorgt ervoor dat  (oude) geneesmiddelen niet in het milieu terechtkomen. Ze worden op een verantwoorde manier vernietigd. Om het volume te beperken wordt de gebruikers gevraagd alleen de overtollige strips met geneesmiddelen in te leveren. Doosje en bijsluiters mogen thuis bij het oud papier.

De Apotheek Lochem houdt een vinger aan de pols voor de cliënten die er aankloppen voor hun geneesmiddel. Als er bijvoorbeeld soms een tekort aan een bepaald medicijn is doet de apotheek er alles aan om dit te beperken tot een korte periode, ook al kan dit soms nog enkele weken zijn. “Gelukkig hebben wij een goede samenwerking met de artsen en met een beetje uitleg gaat de cliënt tevreden de deur uit”, aldus Karin ten Kate.

Privacy
Behalve voor het verkrijgen van medicijnen kan men ook bij de apotheek terecht voor informatie daarover, bijvoorbeeld over de wijze van inname. Vanzelfsprekend hoeven dergelijk gesprekken niet aan de balie gevoerd te worden. De apotheek beschikt over een privacy-balie en een aparte spreekkamer. Verder heeft Apotheek Lochem ook een automatische herhaalservice, om alle medicijnen tijdig in huis te hebben. En verder zijn er hulpmiddelen beschikbaar voor als het innemen van de geneesmiddelen op het juiste moment lastig wordt. Dat kan een medicijnrol misschien uitkomst bieden.

Info: www.apotheeklochem.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant