Terwijl Rob Driessen de plastic zak met steuren vast houdt, toont Piet Andriessen een grijze steur. Ook zijn er diamant steuren uitgezet. Foto: Arjen Dieperink
Terwijl Rob Driessen de plastic zak met steuren vast houdt, toont Piet Andriessen een grijze steur. Ook zijn er diamant steuren uitgezet. Foto: Arjen Dieperink (Arjen Dieperink)

Veel meer vispassen door corona-maatregelen

Laren heeft 50 nieuwe leden, Lochem 25 nieuwe leden

Door Arjen Dieperink

ZWIEP - Vissen is nog nooit zo populair geweest. Waren in 2019 zo'n zeshonderdduizend vispassen verstrekt, dit jaar zal het getal landelijk zo'n vijfentwintigduizend hoger uitvallen. Het heeft bijna alles te maken met de corona-maatregelen.

Drie auto's rijden achter elkaar langs de uitspanning De Witte Wieven in Zwiep en slaan voor de Zwiepse molen links af. Rustig vervolgen ze het onverharde pad tot ze bij de visvijver uitkomen, dat onderhouden wordt door de leden van de visverenigingen De Brasem (Lochem) en de Gouden Karper (Laren). Rob Driessen, Piet Andriessen en Bas de Wit stappen uit. "In verband met de corona-maatregelen mogen we maar met drie personen aanwezig zijn", is de reactie van Rob Driessen.

Ondertussen pakt Bas de Wit een kruiwagen en wordt een plastic zak gevuld met steuren uit de auto gehaald. In de kruiwagen leggen de steuren de laatste meters naar het water af. Voorzichtig wordt de zak aan de rand in het water neergezet en door Piet Andriessen opengesneden terwijl Rob Driessen het geheel vast houdt. Een korte tijd later zwemmen de steuren door de visvijver. Het proces wordt nog drie keer herhaald en de vijver is vijftien diamant steuren en acht grijze steuren rijker.

"In december vorig jaar is er door Sportvisserij Nederland een onderzoek geweest over de kwaliteit van de visvijver. Wij kwamen er wel goed uit. Toch kwam het advies om enkele steuren uit te zetten. Met dank aan de Steurhoeve uit Laren konden wij op een schappelijke manier aan de steuren komen". Driessen kijkt over het water en wijst naar het midden: "Kijk, zie je die bubbels? Dat komt door de steuren, die zijn in de bodem aan het wroeten." Enkele steuren zoeken nog even de kant van de vijver en verdwijnen kort daarna weer in de diepte.

Op de vraag of het bij de Brasem en de Gouden Karper ook te bemerken is dat het aantal vispassen is gestegen, laat Driessen het volgende weten: "Laren heeft 50 nieuwe leden, Lochem 25 nieuwe leden. De visvijver in Zwiep is uitsluitend toegankelijk zodra de horecazaak De Witte Wieven weer open kan gaan. Met een vispas van Laren of Lochem is het gratis vissen, anders is er een dagpas verkrijgbaar voor vijf euro."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden