Enkele vrijwilligers van het Alzheimer Café voor het zaaltje van Eetcafé Scholten. Foto: Arjen Dieperink
Enkele vrijwilligers van het Alzheimer Café voor het zaaltje van Eetcafé Scholten. Foto: Arjen Dieperink (Arjen Dieperink)

Alzheimer Café Lochem jarig zonder feestje

LOCHEM - In september bestaat het tien jaar, het Alzheimercafé in Lochem. In overleg met Alzheimer Nederland, afd. Oost-Gelderland is echter besloten de viering niet te laten doorgaan. "We hopen dat we ergens in het najaar weer kunnen opstarten."

Door de corona-tijd zijn ze de laatste tijd niet meer bij elkaar geweest, maar nu zitten in Eetcafé Scholten Trees Woltjer, Truus Grijzen en Hanny van Zuilekom klaar voor het gesprek over het tienjarig bestaan. Elke eerste vrijdagochtend van de maand wordt het Alzheimer Café Lochem gehouden in het achterzaaltje van het Eetcafé aan de Bierstraat Lochem. De toegang is gratis. Maar vanwege de corona-maatregelen en het feit dat de bezoekers in het algemeen onder de risicogroep behoren is er al een tijd geen Alzheimer Café geweest.

Doel
Wat is het doel van het Alzheimer Café? De drie dames kijken elkaar aan en Trees Woltjer overhandigt een folder. "Kijk dit hebben wij meegenomen" en ze wijst naar de tekst. In de folder staat vermeld dat naast het lotgenotencontact ook informatie word aangeboden en ervaringen kunnen worden uitgewisseld. "De informatie die wij verstrekken komt van de landelijke organisatie Alzheimer Nederland, wij moeten ons ook aan hun regels houden. Een commerciële organisatie of folder zal niet door ons worden aanbevolen. Wij zijn onafhankelijk", laat een van de dames weten.
Trees Woltjer heeft net als Truus Grijzen en Hanny Zuilekom iets met de ziekte. "Als fysiotherapeut kwam ik wel personen tegen met de ziekte Alzheimer. Bewegen is met mensen met deze ziekte zeer goed", zegt Trees Woltjer. De ziekte scoort hoog bij personen met de diagnostiek dementie, Zo'n zeventig procent heeft Alzheimer.
Trees is er net als Truus Grijzen en Hanny van Zuilekom van het eerste uur van het Alzheimer Café Lochem bij. "Dat klopt niet helemaal", corrigeert zij, "Jullie beiden waren er eerder bij, ik kwam kort daarna."

Aanschuiven
Bezoekers van het Alzheimer Café hoeven niet iets met de ziekte van doen te hebben. "iedereen is bij ons welkom. Wij hebben altijd een thema-spreker tijdens onze bijeenkomst. Iedereen die iets over de ziekte Alzheimer wil weten kan bij ons aanschuiven", vult Hanny van Zuilenkom aan.
Ondertussen druppelen de vrijwilligers van het Alzheimer Café Lochem binnen. "Wij drieën doen het niet alleen, wij hebben een team van vrijwilligers", zegt Grijzen als ze een lijst met twaalf namen toont. Zelf noemt ze zich, ondanks dat ze de touwtjes in zekere zin in handen heeft, geen voorzitter. "Ik ben uitsluitend coördinator en trekpaard", laat ze lachend weten. Daarmee is duidelijk dat het Alzheimer Café door een team wordt getrokken, met ondersteuning van Alzheimer Nederland.
Meer info over het Alzheimer Café bij Truus Grijzen, tel. 0573-253862 of 06-4650141.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden