<p>Over een paar weken kan pastor Jan Leijenhorst zijn toga aan de wilgen hangen. Foto: Arjen Dieperink</p>

Over een paar weken kan pastor Jan Leijenhorst zijn toga aan de wilgen hangen. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Jan Leijenhorst trekt zijn pastorstoga uit

BARCHEM - Nog twee zondagen, dan kan pastor Jan Leijenhorst zijn toga aan de wilgen hangen. Hij gaat met emeritaat. Tijd voor een terugblik en een moment van vooruit kijken met de man die niet boven de mensen staat waar hij om geeft maar naast hen.

Door Arjen Dieperink

In de Wingerd, het gebouw van de protestantse gemeente van de Barchkerk, zit Jan Leijenhorst rond het middaguur rustig achter zijn laptop. Het is één van de weinige momenten die hij voor zichzelf heeft. Bijna vier decennia geleden, na zijn hbo-studie theologie, werd hij pastor. Liefhebber van symboliek is hij nog steeds, zo bleek bij de fotosessie voor de Berkelbode in de kerk: hij wilde graag dat het kruis op de foto zichtbaar zou zijn.
Er zijn in het leven veel beroepskeuzen te maken, maar waarom wordt iemand pastor? Een glimlach verschijnt in zijn baard. "Ik was als jongeman werkzaam in de koffiebar van de kerk. Ik zou voor de dienstplicht worden opgeroepen maar daar voelde ik nou net niets voor. Derhalve ging ik theologie studeren en dan kreeg je vrijstelling". Om na zijn hbo-studie nog naar de universiteit te gaan zag Leijenhorst niet zitten. "Ik wilde geen wetenschapper worden. Dan ben je te abstract bezig, ook in het geloof. Mijn gedachte is, als een verhaal in de kerk blijft is het een loos verhaal, wat moet je ermee?"
Als hoogtepunt in zijn werk noemt de bijna emeritus-pastor: "Toen voor het eerst mijn ambt formeel erkend werd in de kerkelijke organisatie, ik mocht het avondmaal doen en dopen."

Barchschole
Vele jaren heeft Jan Leijenhorst ook voor de klas gestaan in de Barchschole. "Ik vertelde de kinderen op hun niveau over onder meer de tien geboden. Iedereen kent ze bijna wel." Jan vervolgt: "En ik las dan een verhaal voor, dat ik zelf geschreven heb, Het ging over een kind dat bij zijn juf komt en vertelt dat hij door zijn klasgenoten is vermoord. Hierop zei de juf 'Je leeft nog, dus ben je niet vermoord'. Het kind antwoordde 'maar de hele klas zwijgt tegenover mij of ik er niet ben'. Op zo'n manier vertel ik het." Het is de bedoeling dat de scheidende pastor zijn verhalen in boekvorm gaat uitgeven.
"Ik blijf wel, ook al woon ik in Ruurlo, lid van de protestantse gemeente van de Barchkerk", aldus Leijenhorst die eigenlijk al eerder met zijn werk had kunnen stoppen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Over zijn laatste kerkdienst op 25 oktober die hij zal voorgaan wil de scheidend pastor wel een tipje van de sluier oplichten. "Ik heb teksten en muziek die mij aanspreken erbij gezocht. Maar druk zal het niet worden, in verband met het aantal kerkgangers dat kan worden toegelaten."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden