Orange the IJssel: ook Lochem in actie tegen geweld tegen vrouwen | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
Jokelien Homans en wethouder Henk van Zeijts brengen het logo aan bij het gemeentehuis in Lochem. Foto: Arjan Gotink
Jokelien Homans en wethouder Henk van Zeijts brengen het logo aan bij het gemeentehuis in Lochem. Foto: Arjan Gotink

Orange the IJssel: ook Lochem in actie tegen geweld tegen vrouwen

LOCHEM/GORSSEL - Gemeenten rondom de IJssel kleuren van 25 november tot en met 10 december oranje in het kader van ‘Orange the World’, de wereldwijde campagne van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen te stoppen. Meer dan honderd landen doen hier aan mee, waarbij sinds 2014 het oranje uitlichten van een gebouw een vast onderdeel is. Ook Lochem, met Eefde en Gorssel aan de IJssel, doet dit jaar mee.

“Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Dit varieert van seksuele intimidatie tot verkrachting, van huiselijk geweld tot gedwongen huwelijken en genitale verminking”, vertellen Hilda Tjeerdsma en Rudie van den Berg van Soroptimistclub Zutphen. “In Nederland heeft zelfs 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Het komt voor in alle lagen van de bevolking en er rust nog steeds een taboe op, omdat het gepaard gaat met angst en schaamte”.


Ook bij de kerk in Lochem is het oranje logo aangebracht. Foto: Arjan Gotink

‘Schaduwpandemie’
Om hier aandacht voor te vragen is op 25 november de door de Verenigde Naties geïnitieerde Internationale campagne tegen Geweld tegen vrouwen gestart. Orange the World eindigt op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten. “Deze campagne is in de huidige coronacrisis harder nodig dan ooit”, benadrukt Jokelien Homans, ook Soroptimist. “Door de thuisquarantaines kunnen de spanningen hoog oplopen, met een wereldwijde stijging van huiselijk geweld tot gevolg. Er wordt zelfs gesproken van een schaduwpandemie”.

Creatieve ideeën
In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs. “Soroptimisten willen de levensomstandigheden en de status van vrouwen en meisjes verbeteren. Wij zijn dan ook vol energie aan de slag gegaan om Orange the World dit jaar in onze regio vorm te geven”, vertelt Hilda. “We hebben contact gezocht met de Soroptimistclubs en alle gemeenten die aan de IJssel liggen, om zo vorm te geven aan ‘Orange the IJssel’. Het resultaat is dat in de actieperiode overal langs de IJsselgemeenten gebouwen en objecten oranje zijn uitgelicht: Van Kampen tot aan Westervoort.”

In Lochem is ingezet op het aanbrengen van een ‘meld geweld logo’ op straat met krijtverf. Dit krijt is niet milieubelastend en verdwijnt vanzelf na enkele weken. Rudie vult aan: “Met het aanbrengen van dit logo proberen we zo veel mogelijk mensen te bereiken met de boodschap dat zij echt wat kunnen betekenen voor een ander, door onveilige situaties te melden!”

In Lochem is het eerste logo gezet door wethouder van Zeijts bij het gemeentehuis. De kleur van het logo is oranje, de kleur van de dageraad, de kleur van de hoopvolle toekomst.
Het logo bij het gemeentehuis in Lochem. Foto: Arjan Gotink

Meer informatie over de (inter)nationale campagne is te vinden op www.orangetheworld.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden