Kuipers groente en fruit verdwijnt van markt Lochem | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
<p>Agnet &nbsp;Besselink en Jurgen Kuipers stonden afgelopen woensdag voor de laatste keer op de Lochemse markt. Foto: Arjen Dieperink</p>

Agnet  Besselink en Jurgen Kuipers stonden afgelopen woensdag voor de laatste keer op de Lochemse markt. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Kuipers groente en fruit verdwijnt van markt Lochem

Bedrijf ziet na 75 jaar meer brood in standplaats Gorssel

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Driekwart eeuw stond hij op de markt in Lochem: de groente- en fruitkraam van Jurgen Kuipers en Agnet Besselink. Begonnen door Jurgens opa, voortgezet door zijn vader. Maar na die 75 jaar ruilen Jurgen en Agnet Lochem in voor de markt in Gorssel. De klandizie is daar groter.

De frisheid komt je tegemoet als je onder de partytent komt waar groente en fruit liggen uitgestald in de bakken. Een opgehangen papier attendeert de klanten erop dat de kraam van Kuipers er voor de laatste keer staat. "Stoppen jullie ermee?", vraagt één van de klanten. Agnet Besselink reageert direct: "Nee, maar wij gaan op de woensdag in Gorssel staan, daarom kunnen wij niet meer in Lochem zijn." De oudere dame die de vraag stelde laat blijken dat ze dat wel jammer vindt.
Jurgen Kuipers is samen met Agnet Besselink de derde generatie die het bedrijf bestiert. Ze wonen in Hengelo (Gld) en hebben daar ook nog een winkel aan de Raadhuisstraat 2. Verder staan ze op de markten in Zutphen Zevenaar en Diepenheim.

Paard en wagen
"Mijn opa Gradus begon met de verkoop van groente en fruit, toen nog met paard en wagen. Vanaf het begin stond hij hier op de markt. Mijn vader nam het bedrijf over en vanaf mijn achttiende loop ik op de markt mee. Dat is nu zo'n dertig jaar geleden." In de jaren zestig maakten paard en wagen plaats voor vrachtwagens, waarvan de laatste versie nu bij de kraam staat.
Op de vraag of hij straks thuis samen met Agnet nog een borrel drinkt als afsluiting van 75 jaar Lochemse markt komt er een brede glimlach op Jurgens gezicht. "Nee, als wij thuiskomen dan zijn er nog genoeg andere dingen te doen. De handel die hier staat moet in de koeling, de bestellingen moeten de deur uit en wij maken alles klaar voor de volgende markt."

Twee uur
Een omstander luistert mee, ondertussen genietend van een warme snack. "Iedere woensdagochtend als ik om zeven uur naar mijn werk ga, staat hij er al en dan groet ik hem." Jurgen Kuipers knikt instemmend. "Wij beginnen iedere ochtend om zes uur de kraam op te bouwen. Alles moet er goed uitzien als wij gaan draaien. Daar zijn we wel een uur of twee mee bezig."
"Vroeger stonden hier in Lochem wel zes à zeven kooplieden met groente en fruit. Vanaf volgende week, als wij weg zijn, nog maar een. Wij nemen op de markt in Gorssel de plek in van Eef Klaassen." Die had in een lokale krant aangegeven met zijn bedrijf te gaan stoppen. Omdat de klandizie in Gorssel groter is dan in Lochem was het voor Kuipers het aantrekkelijk de standplaats van Klaassen over te nemen.

Vertrouwen
Het zal voor Jurgen Kuipers en Agnet Besselink wel even wennen zijn dat ze niet meer op de markt in Lochem staan. "Ik zal Lochem wel missen. Maar op één dag op twee verschillende markten te gaan staan lukt ons niet. Uiteindelijk hebben wij voor Gorssel gekozen. Toch wil ik alle klanten die ons zo lang hebben bezocht hartelijk danken voor het vertrouwen." Twee dames komen aanlopen. "Gaat u echt weg?", vragen ze. Jurgen knikt bevestigend en helpt de dames met hun bestelling. Het zijn de laatste Lochemse loodjes voor Jurgen Kuipers.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden