Overzichtsfoto van de tentoonstelling bij het Lochemse gemeentehuis/ Foto: Henri Bruntink
Overzichtsfoto van de tentoonstelling bij het Lochemse gemeentehuis/ Foto: Henri Bruntink Henri Bruntink

Indrukwekkende openluchttentoonstelling vraagt aandacht voor mensenhandel

Algemeen

LOCHEM - ‘Open je ogen voor mensenhandel’ is de titel van een indrukwekkende en tegelijk nogal beklemmende tentoonstelling die de komende drie weken is te zien op het plein voor het Lochemse gemeentehuis. Op grote billboards zijn mensen geportretteerd die het slachtoffer van mensenhandel zijn geworden. De boodschap is: ‘dit gebeurt overal en er moet meer aandacht voor komen.’

Door Henri Bruntink

Het gaat om 30 portretten en even zovele verhalen. De gezichten zijn onherkenbaar gemaakt door kleurrijke doeken en alleen de ogen zijn te zien. Daaronder staat steeds een verhaal over loverboypraktijken, seksuele uitbuiting of arbeidsuitbuiting. Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat het gaat om moslima’s.

Open Mind
“Dat horen we vaak. Maar als je goed kijkt en leest ontdek je ook een aantal mannen en zelfs een kind die slachtoffer werden van mensenhandel”, zegt Mirjam Bekker-Stoop van de stichting Open Mind. De al vijf jaar rondreizende tentoonstelling is ontwikkeld door deze stichting in samenwerking met Comenscha, dat staat voor Coördinatiecentrum Mensenhandel.

Tekenend is dat één van de portretten op de billboards zwart is gemaakt. De betrokken persoon werd louter om het vertellen van haar verhaal bedreigd, waardoor ze noodgedwongen terug moest in de anonimiteit. Bedreiging, chantage en fysiek geweld maken al te vaak deel uit praktijken van mensenhandelaren.

Lisa
Wethouder Henk van Zeijts opende de tentoonstelling donderdag 15 juli door de symbolische onthulling van één van de borden. Daarna kwam de uit Twente afkomstige Lisa aan het woord. Haar verhaal is te lezen op een van de borden, waarop ze nog wordt opgevoerd als Kim. Ze durft inmiddels weer haar echte voornaam te gebruiken. Ze vertelde op indringende wijze de uitgebreide versie van haar levensverhaal.

Ze werd slachtoffer van een ‘loverboy’ al was het geen klassieke versie waarbij een meisje verliefd wordt en daarna wordt uitgebuit. Ze beschouwde haar ‘handelaar’, want zo noemt ze hem, als een vriend. Hij wist zijn rol als beschermer opmerkelijk lang vol te houden. En zelfs in het hulpverleningstraject waarin ze daarna terecht kwam bleek Lisa niet veilig.

Het verhaal van Lisa, dat ook is te vinden in een bij het gemeentehuis verkrijgbare krant met alle portretten en verhalen, maakte indruk bij de aanwezigen. Dat waren meest medewerkers van de gemeente Lochem, waaronder een aantal leden die deel uitmaken van de Kerngroep Huiselijk Geweld. Hierin zitten meest medewerkers van ‘t Baken en de Stichting Welzijn Lochem. Zij zien het als hun taak om collega’s en organisaties waarmee wordt samengewerkt scherp te houden en te voorzien van informatie en handvatten ter signalering van misstanden en misbruik.

Geen pleisters
Dezelfde Lisa uit het verhaal hierboven vindt dat beleidsmakers niet moeten blijven hangen in beleid maar zo snel mogelijk de vertaalslag naar de praktijk moeten maken. “Iemand die aanklopt om hulp moet direct worden geholpen. Dan helpen geen pleisters maar dan is maatwerk en samenwerking nodig”, zo zei ze.

Mensenhandel is inmiddels niet slechts ‘het probleem van de grote stad’. Drugscriminaliteit, waarvoor soms kwetsbare mensen worden ingezet, verhuist steeds vaker naar het platteland. En ook in de gemeente Lochem zijn voorbeelden van loverboy-praktijken bekend, zo bleek tijdens de opening van de tentoonstelling. Alert zijn en durven melden is daarom overal belangrijk.

Bewustwording
Jaarlijks worden in Nederland zo’n 6000 mensen het slachtoffer van mensenhandel. De vrees is dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Slachtoffers melden zich zelden zelf en velen wéten niet eens dat ze slachtoffer van mensenhandelaren zijn. Volgens Comensha is er weliswaar groeiende aandacht voor het probleem maar is er nog een wereld te winnen als het gaat om bewustwording en voorlichting.

Drie weken
De tentoonstelling #OPENJEOGEN staat tussen het gemeentehuis en de Berkel en blijft drie weken staan. Omdat het buiten is, kan iedereen er altijd terecht. In het gemeentehuis is de al genoemde krant met alle verhalen te krijgen. Na Lochem zijn nog vijf andere Gelderse gemeenten aan de beurt.

De fotografie van de tentoonstelling is van Ernst Coppejans.

Opening van de tentoonstelling door wethouder Henk van Zeijts. Foto: Henri Bruntink

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode