Voorzitter Hellen Strik toont de inhoud van één van de tassen. Foto: Arjen Dieperink
Voorzitter Hellen Strik toont de inhoud van één van de tassen. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Ieder kind moet mee kunnen doen

Algemeen

Stichting Leergeld helpt bij schoolactiviteiten, uitstapjes en sporten

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Niet ieder gezin in Lochem heeft de financiële middelen om hun kinderen mee te kunnen laten doen aan school- en verenigingsactiviteiten, uitstapjes of sporten. Stichting Leergeld Lochem zet zich in voor deze kinderen tussen de vier en achttien jaar om hen zo leuke dingen te laten beleven.

Op de eerste verdieping van het Stadshuus staan vijftig rugzakken met een leuke inhoud. Ze zijn bestemd voor jongeren in de leeftijdscategorie van 4 tot 18 jaar, die zijn uitgeloot. “Je mag er een uitzoeken”, wijst Ad Borggreve, secretaris van de Stichting Leergeld Lochem, een jongen enthousiast naar de rij rugzakken. In totaal zullen er zeventig worden uitgedeeld. Daarvan worden er twintig thuisbezorgd voor jongeren en ouders die niet van elders uit de gemeente Lochem naar het Stadshuus kunnen reizen.

Stichting Kinderhulp
“Niet alle tweehonderd kinderen die wij helpen als Stichting Leergeld Lochem kunnen een tas met inhoud krijgen. Daarom hebben wij namen uit ons bestand getrokken”, laat de kersverse voorzitter Hellen Strik weten. “De tassen met inhoud hebben wij van de Stichting Kinderhulp gekregen”, aldus de praeses. De zonnebrillen en bidons, geschonken door de Regio Bank, die erbij liggen worden door Ad Borggreve keurig gerangschikt. Ook daar mogen de kinderen er één van pakken zover de voorraad strekt.
Stichting Leergeld Lochem is een onderdeel van de landelijke Stichting Leergeld en werkt nauw samen met de gemeente Lochem, kerken, scholen, vluchtelingenwerk, Het baken en andere hulporganisaties. Ouders met kinderen en een gezinsinkomen niet hoger dan 130 procent van het sociaal minimum kunnen bij Leergeld Lochem aankloppen.

Discreet
“Door verschillende omstandigheden kan een gezin met kinderen niet genoeg financiële middelen hebben om hun kind mee te kunnen laten doen aan (buiten)schoolse activiteiten. Zodra men bij ons is aangemeld komen de opgeleide medewerkers van onze Stichting op bezoek. Dit gebeurt zeer discreet zodat niemand in de omgeving het merkt. Je wil tenslotte niet een stempel op je voorhoofd krijgen dat je bij ons aanklopt. Daarom gaan wij ook zeer voorzichtig te werk en willen wij de kinderen en ouders niet op de foto hebben staan.”
Hellen Strik staat op en loopt naar Ad Borggreve die enthousiast één van de kinderen met zijn rugzak uitzwaait. “Je ziet blije gezichten, daar doe je het voor. Ieder kind moet in zijn omgeving mee kunnen doen. Ook kijken wij naar oplossingen die buiten de Stichting Leergeld vallen”, zegt Hellen. Zij wijst op de Kleding-, voedselbank of het Jeugd Fonds Sport en Cultuur.

Geen geld
De Stichting blijf doorgaans in contact met de betreffende gezinnen, dat gebeurt telefonisch of met een nieuw huisbezoek. “Wij verstrekken geen geld aan het gezin. Wij betalen rechtstreeks aan onder meer de sportvereniging, voor een,kunstactiviteit of andere activiteiten.”
De Stichting Leergeld Lochem telt zo’n vijftien personen en kan nog wel aanvulling gebruiken. “Zijn er mensen die onze activiteiten actief of financieel willen ondersteunen, dan is men van harte welkom”, besluit Hellen Strik.
Info over de Stichting Leergeld op onderstaande website, via e-mail leergeldlochem@gmail.com of telefonisch 06-40442076 (dinsdag- en donderdag van 9 tot 12 uur).


leergeld.nl/lochem/

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode