<p>Adjan Pepers, Karin ten Heggeler, André van der Ley, Erwin Croes, Gerard Geerken, Evert Koster en spelers presenteren het nieuwe shirt van Torenstad Walking Football. Foto: Liesbeth Spaansen</p>

Adjan Pepers, Karin ten Heggeler, André van der Ley, Erwin Croes, Gerard Geerken, Evert Koster en spelers presenteren het nieuwe shirt van Torenstad Walking Football. Foto: Liesbeth Spaansen

Walking Football in Zutphen krijgt een eigen naam en nieuw logo: Torenstad Walking Football

Bewegen, meedoen en ontmoeten voor 60-plussers

Door Liesbeth Spaansen

ZUTPHEN/WARNSVELD - Bij FC Zutphen kwamen woensdagochtend 29 september enthousiaste initiatiefnemers Adjan Pepers, Evert Koster en Gerard Geerken en deelnemers van Go Walking Football van de voetbalclubs FC Zutphen en Warnsveldse Boys bijeen voor een terugblikbijeenkomst. Ook procesbegeleider Achterhoek in Beweging Karin ten Heggeler en buurtsportcoach Erwin Croes waren erbij. Oud-profvoetballer van Go Ahead Eagles, De Graafschap en oud-international André van der Ley hield een pleidooi voor verantwoord bewegen. Grote verrassing was het nieuwe wedstrijdshirt en de naam: Torenstad Walking Football.

FC Zutphen
Evert Koster nam in het kort de geschiedenis door van het Walking Football in Zutphen. “Hans van Bel, toen voorzitter, vroeg me of 60+ Walking Football iets voor Zutphen zou zijn. We startten met acht personen, waarvan twee van Warnsveldse Boys.” Om deze sport goed neer te kunnen zetten, werd Karin ten Heggeler gevraagd. “Zij heeft zich daar behoorlijk voor ingezet en strikte bevlogen liefhebber André van der Ley om trainingen te verzorgen.” Nu twee jaar later zijn er 26 mensen bij deze sport betrokken. Evert wil meer mensen motiveren. “Al moet je je gevoel omdraaien, niet alleen voetballen met je benen, maar nog meer in je hoofd. Want je wilt hard lopen, maar dat mag niet.” Hij mocht de nieuwe naam onthullen: Torenstad Walking Football en het nieuwe shirt laten zien, gesponsord door Houx Sport in Zutphen. “Het wordt geen aparte club. We blijven gelieerd aan de beide voetbalverenigingen en je mag bij beide verenigingen spelen.”

Warnsveldse Boys
Namens Warnsveldse Boys was het Gerard Geerken die terugblikte op de goede samenwerking met Karin ten Heggeler. “In 2018 waren we aan het brainstormen. Waar moeten we op letten? Is het haalbaar? Ik was onder de indruk van het enthousiasme en de inzet in Hengelo”, vertelt hij. Gestart werd met twaalf mensen. “Uiteindelijk hebben we met Evert contact gezocht om samen te werken, wat fantastisch gaat tot de dag van vandaag. Ik wens dat meer clubs willen aansluiten.”

Plannen en ambities
“Blijft het bij lekker trainen en spelen een of twee keer in de week of willen we iets meer”, vraagt Evert Koster de aanwezige voetballers. “Voor een intensievere training op Walking Football gericht moeten we op zoek naar een trainer. Maar misschien kunnen we ook tegen andere teams uit de directe omgeving spelen op de woensdagochtend?” Een ander voorstel is om aandacht voor het Walking Football te vragen door promotiewedstrijdjes te spelen, voorafgaand aan de wedstrijden van het eerste team van de verschillende voetbalverenigingen in Zutphen en regio.

André van der Ley
“Hij was de allerbeste zaalvoetballer van Nederland, met bewegingen die doen denken aan een slangenmens”, kondigde Adjan Pepers de gastspreker aan. Na dankwoorden leidde de in Etten wonende oud-international André van der Ley (Zeist, 1949) zijn pleidooi voor Walking Football in. “Ik ben nu vijf jaar mee bezig met deze uit het Engelse Bristol overgekomen sport. Daar zijn andere spelregels. Er staan keepers in de doeltjes, spelers in het veld mogen hard lopen en slidings maken. Dat wilde ik niet meer. We hebben daarom voor Nederland andere regels aangenomen, met name geen lichamelijk contact en niet rennen.”

Walking Football is geleidelijk, technisch voetbal. “Ik moest het rennen ook afleren en moet dat nu overbrengen aan de spelers. Lichamelijk contact en aanvallen hoeven niet meer. Het gaat om fit blijven en sociale contacten, dat is belangrijker. De bal aannemen, lekker een pass geven, technisch én samen spelen en scoren, zonder blessures.” Belangrijk is dat gestart wordt met een warming-up, gevolgd door oefeningen, een wedstrijdje en tot slot een cooling down. “We mogen iets samen doen en geven de ander ook de kans om de bal aan te nemen. Niet dat fanatisme, het moeten winnen, dat hoeft niet meer zo nodig. Al is dat tussen de oren wel moeilijk”, is Van der Ley bewust. “Nu na corona mogen we weer samen een balletje trappen en in de kantine verhalen vertellen. Die sociale contacten vind ik ook belangrijk. Saamhorigheid!”

André complimenteert het drietal met hun inzet en de mooie accommodatie. “Jan Mulder beschreef mij inderdaad in een column ‘net een vlinder, lichtvoetig maar oh zo kwetsbaar!’. Ik ben niet groot, maar ik moet het hebben van de techniek. Ik stopte met betaald voetbal en ben jeugdtrainer geweest. Het Walking Football, ouderen helpen met voetballen op hun eigen manier, kon ik niet laten gaan. Opbouw is belangrijk. Kijk goed naar je eigen grenzen. Blessures zijn, zeker in het begin, zeer teleurstellend.” Om Walking Football een beter imago te geven, geeft André als tip mee om mensen te vragen mee te doen. “Of haal mensen gewoon even op. Je moet het ze laten voelen hoe fijn deze sport is. Blijf in beweging. De tijd van uitsloven hebben we wel gehad”, besluit André van der Ley.

Na de presentatie en een lunch sloten enkele spelers van Brummen aan. Er was ondanks de regen voldoende belangstelling om nog een wedstrijd te spelen.

Wanneer wordt er gespeeld?
Elke woensdagochtend wordt er gespeeld bij FC Zutphen, Meijerinkpad 1 in Zutphen vanaf 10.00 uur en vrijdagavond bij Warnsveldse Boys op Sportpark ‘t Braamveld, Veldesebosweg 30 in Warnsveld vanaf 19.30 uur. “Neem je sportschoenen mee. Kom kijken, doe een keer mee en je hoeft echt geen voetbalverleden te hebben!” Meer informatie via Adjan Pepers, 06-27581961.


www.fczutphen.nl

www.warnsveldseboys.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden