<p>Bennie Arendsen (l) en Hans Nieboer staan klaar om de &#39;Nacht van de nacht&#39; te gaan varen. Foto: Arjen Dieperink</p>

Bennie Arendsen (l) en Hans Nieboer staan klaar om de 'Nacht van de nacht' te gaan varen. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

De ‘Ente’ doet het zaterdag in het donker

Berkelzomp vaart vier keer uit tijdens Nacht van de Nacht

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Vanaf begin april tot eind oktober kan men de Berkel beleven door er te varen met de Berkelzomp. Dit kan vanaf Almen, Borculo, Eibergen, Lochem.Alle vier Berkelzompen varen onder de vlag van de Stichting Berkelzomp. Ook in de Nacht van de Nacht wordt er gevaren. Maar liefst vier keer vertrekt de Ente op zaterdagavond 30 oktober uit Lochem voor een stikdonkere tocht.

Het is zaterdagochtend, en de deur van zompenloods aan de Stijgoord 2 staat open. Wij zijn te gast bij Hans Nieboer en Bennie Arendsen. Voor dit interview hebben de heren speciaal het schipperstenue aangetrokken. In de loods hangen veel foto’s uit het verleden van de Berkel en de omgeving. Ook een kaart van de loop van de oude Berkel hangt er aan de wand.
Hans Nieboer is sinds 2015 voorzitter van de schippers in Lochem. “Wij hebben allemaal een functie. De een is verantwoordelijk voor het gebouw, de ander voor de PR en ga zo maar door. Toen ik mijn werkzaamheden als schoolmeester en directeur van de Barchschole beëindigde en mijn pensioen naderde zocht ik naar een nieuwe uitdaging. Die heb ik hier gevonden.” Bennie Arendsen, die al negen jaar op de Berkel vaart, knikt instemmend.

Romantisch
De schippers maken van alles mee. Normaal wordt er pas gevaren vanaf vijf personen of meer, maar het is ook wel eens gebeurd dat een stelletje een romantische tocht voor zichzelf wilde hebben. “Dan passen wij ons programma wel aan”, zeggen de heren. Bij Bennie Arendsen komt er een brede glimlach op het gezicht bij een andere anekdote, uit de tijd dat de anderhalve-metermaatregel nog bestond. “Ik vroeg de passagiers of zij die afstand in acht wilden nemen en dat het niet gold voor mensen die normaal toch al naast elkaar zitten. Maar er zat een jong stel in de boot en de man zei: ‘Ik heb haar pas bij Albert Heijn ontmoet, wij kennen elkaar pas net maar het voelt of we een stel zijn’. De tocht vonden ze mooi en toen ik vroeg of ze die straks ook nog in het donker zouden doen zei het stel ‘Dan hebben wij wel iets anders te doen’.”

Nacht van de nacht
Met de Berkelzomp de Ente worden allerlei verschillende soorten tochten georganiseerd. Zo is er de tocht met Woeste Willem: een spannend spel en avontuurlijke boottocht waarbij de kinderen in de leeftijd van zes tot en met acht jaar samen met ‘Woeste Willem’ op schattenjacht gaan. Voor de natuurliefhebbers zijn er de vroege vogeltochten in het voorjaar, met een afvaart om zeven uur in de ochtend . Er wordt dan gevaren tot aan de stuwencomplex op het landgoed ‘Beekvliet’.
“Op zaterdag 30 oktober hebben wij een mooie tocht tijdens de ‘Nacht van de Nacht’. Landelijk wordt er dan aandacht besteed dat de nacht zeer belangrijk voor de natuur maar ook voor ons als mensen. Wij maken vanaf acht uur ’s avonds vier vaarten van een uur, met elk uur een vertrek. Boeken bij de VVV Lochem is wel noodzakelijk. Tijdens de vaart zetten wij in een bepaald gebied de elektromotor van de Ente uit zodat de passagiers extra van de stilte en donker kunnen genieten. Het is echt een aanrader”, laat Bennie Arendsen uit ervaring weten.

Nieuwe schippers
“Op dit moment zijn er wel genoeg schippers. Toch is versterking en verjonging van het team erg welkom”, zegt Hans Nieboer. De nieuwe schippers moeten wel een vaarbewijs hebben of halen voor de zelf met de Berkelzomp mogen gaan varen. “Het examen is in Zwolle, en het is te doen. Zelfs ik heb het behaald”, lacht Bennie.
Het vaarseizoen is van april tot eind oktober. “Je vaart met z’n tweeën en niet altijd met dezelfde collega. Om de vier weken sta je ingepland”, aldus Arendsen, die ondertussen de dienstlijst laat zien. Lezers van de Berkelbode die interesse hebben om schipper op de Berkelzomp te worden kunnen contact opnemen met Hans Nieboer, tel. 06-18628630.
Meer informatie op onderstaande websites en de Schipperstelefoon 06-14982552.


www.stichtingberkelzomp.nl
www.vvvlochem.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden