Doorsnede V-1. Beeld: PR
Doorsnede V-1. Beeld: PR

Verschijning meinummer ‘Ons Markenboek’

Cultuur

GORSSEL - Het meinummer van kwartaalblad ‘Ons Marken­boek’ van de Historische Vereniging De Elf Marken is verschenen. Zoals gebruikelijk weer een aantal historisch interessante verhalen uit het werkgebied: de voormalige gemeente Gorssel.

Door Gerrit Groot Wassink

V1’s en jonge mannen een gevaarlijke combinatie
De V1 was een soort raket, waarmee de Duitsers de haven van Antwerpen, die al in het bezit van de geallieerde troepen was, probeerden te bombarderen. De lancering gebeurde vanaf diverse plekken in de omgeving. Vaak ging er iets mis en stortte zo’n ding al na een paar kilometer neer.

Voor jonge mannen was het een uitdaging om hier de benzine uit af te tappen, voordat het projectiel door de Duitsers werd geborgen. In dit artikel twee verhalen over dergelijke benzinediefstal. De eerste van de bekende onderduiker Ydo van der Schoot liep goed af. 

Het tweede verhaal over onderduiker Wouter van Benthem verliep minder goed. Hij werd gearresteerd en na een paar weken voor een vuurpeloton gezet. De kogel ketste. Wouter werd voor dood door de Duitsers in de IJssel gegooid. Hij overleefde dit avontuur op het nippertje. 

Herinneringen aan de bevrijding van Joke Boschloo
Joke heeft haar herinneringen aan de bevrijding opgeschreven en aan De Elf Marken beschikbaar gesteld. Haar verhaal geeft een beeld hoe die laatste oorlogsdagen op een boerderij aan de Whemerweg verliepen. De Elf Marken zou graag zien dat meer mensen hun jeugdherinneringen zouden vastleggen. Dat hoeven geen oorlogs- of andere spectaculaire verhalen te zijn, maar het is belangrijk om het beeld van het leven vroeger vast te leggen. Dat kan ook mondeling. De interviewers komen graag langs om naar uw verhaal te luisteren.

De Ehze, een gebouw met historie
Betty Blikman-Ruiterkamp schrijft regelmatig over Almen. Dit keer gaat haar verhaal over De Ehze en haar bewoners.

De ‘Bloemenkamp en haar bewoners
Het vierde deel over De bloemenkamp en haar bewoners is geschreven door Mieke en Hans Geerlink. In dit deel komt de historie vanaf 1960 tot heden aan de orde.

Bodemonderzoek met de wichelroede
Tot slot is er weer een verhaal van Mirjam van Velzen-Barendsen van Erfgoedcentrum Zutphen. Hier zijn onder andere de archieven van de gemeente Gorssel opgeslagen. Zij toverde dit keer een verhaal over bodemonderzoek met de wichelroede in de buurtschap Joppe uit de archieven. Behalve informatie levert dit artikel ook een aantal vragen op. Wat heeft bijvoorbeeld Sebald Godfried Manger Cats (1897-1980), eerste luitenant der Huzaren in Deventer met wichelroede onderzoek te maken?

Kopen of lid worden
Het boekje is te koop bij Boek­handel Bechtle in Gorssel, Super­markt De Spar in Harfsen, Bloem en Meer in Eefde en in het Tram­station in Gorssel.

Lid worden van De Elf Marken kan natuurlijk ook, dan wordt het boekje altijd automatisch thuis­bezorgd.


Kijk op de website www.deelfmarken.nl voor meer informatie

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant