Prins Willem-Alexander 1 (l)  en De Branink (r) in diepe concentratie. Eigen foto

Prins Willem-Alexander 1 (l)  en De Branink (r) in diepe concentratie. Eigen foto

Jeugd Laren grijpt net naast Nederlandse finale schooldammen

Sport

LAREN - Nèt niet! De jonge dammers uit groep vijf van de Prins Willem Alexander School en de Braninkschool in Laren hebben zich bij de halve finale van het schooldammen niet kunnen plaatsen voor de landelijke finale. De eerste zes gingen door, en de Larense scholieren eindigden als zevende en achtste. De Branink had nog een team in de halve finale, maar dat eindigden als vijftiende.

Na het toernooi van de gemeente Lochem te hebben gewonnen, en daarna goed gespeeld te hebben bij halve finale én finale van Gelderland, mochten de jonge dammers van de Prins Willem Alexander School meedoen aan de halve finale van heel Nederland. De Braninkschool mocht er zelfs met twee teams naartoe.

Stipt om kwart voor elf zat iedereen  bij Wijkcentrum Het Klokhuis in Amersfoort achter een bord, en begon het toernooi. Christian, Noah, Senn, Jelle en Raiquen van de PWA hadden een goede start. Na drie rondes hadden ze al negen partijen gewonnen en slechts drie verloren.
Herman Beuzel, secretaris en jeugdleider van Denk En Zet Laren: “Het is mooi om te zien dat Noah een paar stappen vooruitdenkt, en daarmee zijn tegenstander vaak te slim af is. Ook Jelle zit heel geconcentreerd te dammen.”

Eindspurt
Daarna werd het lastiger. Er volgden drie rondes, waarin tegen de uiteindelijke nummers 1, 4 en 5 werd gespeeld. Er werd dus meer verloren. In de vier rondes daarna werd nog een eindspurt ingezet: drie daarvan werden gewonnen, en alleen de latere nummer twee in de einduitslag bleek te sterk. In die ronde was Senn de enige die wist te winnen, en hoe! Zijn tegenstander bood wel vijf keer remise aan, maar Senn zag dat hij in het voordeel was en dat had de tegenstander ook wel door. Senn zei keer op keer nee…en won de partij.
Raiquen had bij een van zijn partijen een bijzonder eindspel: hij had vier dammen en de tegenstander slechts een. Dat zou moeten lukken. Helaas raakte hij alsnog een dam kwijt, en toen was het tijd. De scheidsrechter kwam erbij, en oordeelde dat drie tegen een dam remise was. Met vier tegen een dam zou de scheidsrechter Raiquen als winnaar uitgeroepen hebben. Dat was jammer.
Na tien rondes zat het erop. Christian had een toptoernooi: van de acht rondes die hij speelde, won hij zeven partijen, en speelde hij een keer remise, tegen de uiteindelijke nummer 2.
En toen was het wachten op de einduitslag. De Branink 2 werd vijftiende en Branink 1 eindigde op de achtste plek. Uiteindelijk bleek Prins Willem Alexander zevende te zijn geworden. Een hele prestatie, maar dus nét niet bij de eerste 6. “Toch wel wat teleurstelling bij de jongens. Julianadorp was figuurlijk zó dichtbij”, aldus Herman Beuzel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant