Vogelvluchtimpressie van de nieuwe winkel (voorgrond) en het magazijn (achtergrond) van Delta Chesterfield in Epse. Artist Impression: Van Der Linde Architecten
Vogelvluchtimpressie van de nieuwe winkel (voorgrond) en het magazijn (achtergrond) van Delta Chesterfield in Epse. Artist Impression: Van Der Linde Architecten

Delta Chesterfield gaat voor nieuwbouw op locatie ‘De Smid’

Economie

EPSE - In het tweede deel van 2024 kunnen klanten van Delta Chesterfield hun karakteristieke Engelse meubelen kopen in een moderne winkel aan de N348 in Epse. Dat is althans het streven van ondernemer Van Doodewaard, oprichter en mede-eigenaar van het bedrijf. De volledig nieuwe hoofdvestiging in Epse moet komen op het terrein waarop nu nog het geheel vervallen voormalig restaurant De Smid en een oude boerderij staan. Bedoeling is dat deze panden nog deze maand ten prooi vallen aan de sloophamer.

Door Rudi Hofman

Van Doodewaard windt er geen doekjes om dat hij en zijn naasten een grote investering moeten doen voor de gedroomde nieuwe hoofdvestiging. Inclusief de reeds aangekochte anderhalve hectare grond, verwacht de ondernemer op een totaalbedrag van circa 4,2 miljoen euro uit te komen.

Delta Chesterfield zat oorspronkelijk in Tiel en is sinds 1992 gevestigd in een geheel verbouwde en opgeknapte boerderij aan de Deventerweg 36 in Epse. Hier is het bedrijf volgens Van Doodewaard senior - hij runt het bedrijf samen met zijn vrouw en zoon Bert - de afgelopen jaren flink uit zijn jasje gegroeid. 

Toen Bert van Doodewaard zijn vader eind augustus vorig jaar inlichtte dat locatie ‘De Smid’ te koop stond, is laatstgenoemde meteen in actie gekomen. Hij is met omwonenden in gesprek gegaan om te horen hoe zij tegen eventuele nieuwbouw aankijken. Conclusie was dat de buurt en ook de dorpsraad hier goed mee kunnen leven mits aan bepaalde voorwaarden zoals een beperkte hoogte wordt voldaan. De buurt was destijds fel tegenstander van het plan van een projectontwikkelaar om ter plekke een hotel te bouwen.


Van Doodewaard in de huidige showroom van Delta Chesterfield. Foto: Rudi Hofman 

‘Ultieme winkelbeleving’
Van Doodewaard heeft Van der Linde Architecten uit Deventer in de arm genomen en die is met een schets aan de slag gegaan. “We willen een relatief kleinschalig maar kwalitatief hoogwaardig pand neerzetten dat past in de omgeving en waarmee we onze klanten de ultieme winkelbeleving kunnen bieden”, zegt de ondernemer. Volgens hem heeft de architect hier uitstekend op ingespeeld en dit heeft geresulteerd in een volgens hem fraai ontwerp (zie vogelvluchtillustratie).

Als de gemeente Lochem instemt met de bestemmingsplanwijziging die Van Doodewaard gaat aanvragen (van horeca naar detailhandel), dan kan de familie op de nieuwe locatie een winkel met een oppervlakte van bijna 1.000 vierkante meter laten bouwen en een magazijn van twee lagen met elk een vloeroppervlak van 1500 vierkante meter. Dat is respectievelijk twee en ruim vijf keer groter dan in de huidige situatie. Voordeel van een ‘magazijn aan huis’ is dat er straks niet langer dagelijks ettelijke keren tussen de winkel en het magazijn op een bedrijventerrein in Deventer gependeld hoeft te worden. 

Zonnepanelen
De nieuwbouw wordt gasloos en energieneutraal waarbij het magazijndak komt vol te liggen met zonnepanelen. Mogelijk komen er ook panelen op de kapelletjes van het winkelpand, maar dit heeft Van Doodewaard nog in overweging. “Het is een goed plan; de buren zijn positief en ook de welstand heeft een positief advies aan het gemeentebestuur uitgebracht. Ik hoop dat we er iets moois van kunnen maken waarin iedereen zich kan vinden”, zegt Van Doodewaard.

Als alles volgens planning verloopt, kan komend najaar de bouw van het acht meter hoge magazijn beginnen. Zodra dat staat, wil Van Doodewaard de huidige vestiging (in boerderij Hekkert) verkopen, waarna de bouw van het winkelgedeelte een aanvang kan nemen. In het gunstigste geval zou de opening van de winkel over ongeveer tweeënhalf jaar kunnen plaatsvinden, is de inschatting van de initiatiefnemer.

Goede ontsluiting
Niet alleen is Van Doodewaard er alles aan gelegen om tot een mooi en duurzaam resultaat te komen, maar hij wil ook een verkeersveilige situatie voor zijn klanten kunnen waarborgen. Voor een goede ontsluiting is de ondernemer afhankelijk van meerdere partijen: de gemeente Lochem en Deventer, Rijkswaterstaat en de provincies Gelderland en Overijssel. Hij gaat ervan uit dat er uiteindelijk een goede oplossing uit komt rollen.

Bij Delta Chesterfield in Epse werken elf mensen. De kleinere nevenvestigingen staan in Eindhoven, het Friese Akkrum en Assendelft in Noord-Holland en bieden samen werk aan een handvol personeelsleden. “We zijn qua Chesterfieldmeubelen de nummer één van Nederland.”

Veeleisend
Zelf bezoekt hij regelmatig, al dan niet met eigen ontwerpen, de Chesterfieldproducenten in Engeland. Daar staat Van Doodewaard bekend als een kritische en veeleisende klant. Hij gaat bij zijn meubels voor topkwaliteit en dat geldt ook voor de nieuwe hoofdvestiging die komende jaren moet verrijzen op locatie ‘De Smid’.


In de tweede helft van 2024 hoopt Van Doodewaard op deze locatie aan de Deventerweg (N348) de nieuwe winkel van Delta Chesterfield te kunnen openen. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode