Vervoersverbod pluimvee reikt bijna tot gemeentegrens Lochem

Landbouw

LOCHEM – Rondom het pluimveebedrijf in Bentelo, waar dinsdag (4/1) vogelgriep H5 vastgesteld, is een vervoersverbod ingesteld waarvan de zuidgrens bijna de gemeentegrens met Lochem raakt. Het gebied waar beperking gelden voor het vervoer van levend pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel begint op de N346 bij de afslag Markelo.

Door Henri Bruntink

Het verbod geld in een straal van 10 kilometer rond het besmette bedrijf in Bentelo in de gemeente Hof van Twente. De begrenzing raakt een deel van de gemeente Berkelland. De lijn loopt net ten noorden van Gelselaar en Neede richting Haaksbergen. Woensdag zijn borden geplaatst op punten waar het vervoersverbod begint. 

Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 120.000 legkippen van het betrokken bedrijf geruimd. Bij een naastgelegen bedrijf van dezelfde eigenaar zijn nog eens 69.000 preventief geruimd. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In de 10 kilometer zone rond dit bedrijf liggen 32 andere pluimveebedrijven. Bedrijven die binnen 3 kilometer liggen worden intensief bemonsterd. 

Actuele informatie: nvwa.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode