De kampioenskoeien roodbont bij de bedrijfsgroepen van Maatschap Pinkert uit Markelo.  Foto: Floor Schut

De kampioenskoeien roodbont bij de bedrijfsgroepen van Maatschap Pinkert uit Markelo.  Foto: Floor Schut

Drukke, sfeervolle en kwalitatief hoogstaande Fokveeshow Lochem

Landbouw

BARCHEM/LOCHEM – “Er komt de laatste tijd nogal wat af op de agrarische sector. Het mestprobleem, de bufferstroken, het wegvallen van de derogatie. Maar laten we daar vandaag niet te lang bij stil staan en genieten van een dag vol beste koeien en gezelligheid.”

Door Jan Hendriksen

Met deze woorden verwelkomde zaterdagmorgen voorzitter René Willink uit Ruurlo de deelnemers en het publiek tijdens de 27ste editie van de Fokveeshow bij loonbedrijf Hoftijzer in Zwiep. En in deze woorden konden de jonge rundveehouders Ferdi en Nick Pinkert uit Markelo zich wel vinden. “Op deze fokveeshow kunnen we onze ‘kop’ inderdaad even ‘los gooien’”, zo verklaren de twee broers die gezamenlijk op twee locaties in Markelo hun rundveebedrijf in maatschap exploiteren, samen met hun ouders Henk en Gerrie. 

Het fokken van koeien is de grote passie van de twee broers. “Natuurlijk is de melkproductie van essentieel belang voor een goed economisch renderend bedrijf. Maar de fokkerij van ‘mooie koeien’ geeft een extra dementie aan ons vak als rundveehouder en gaat prima samen. Ik zou niet zonder kunnen”, zo verklaart Ferdi nadat maatschap Pinkert tot winnaar bij de bedrijfsgroepen zowel in de zwartbonte als roodbonte categorie werd uitgeroepen door de twee juryleden Stan Brekelmans uit het Noord-Brabantse Maren Kessel en Martin de Man uit het Betuwse Herwijnen. In de categorie bedrijfsgroepen zwartbont liet maatschap Pinkert de groep van de familie Arendsen Readt uit Barchem achter zich. “Het verschil was minimaal. De groep van Pinkert vormde net iets meer uniformiteit”, zo verklaart Brekelmans, terwijl de winnaars op muziek van ‘Live is Life’ van de Oostenrijkse popgroep Opus een ereronde voor het talrijke publiek in de ring maken. En dat alles van commentaar voorzien van de enthousiaste dag speaker Robert Overvelde uit Beemte – Broekland.

Volwaardig
Want het was zaterdag een drukte van belang en sfeervol in de ‘showhal’ van Loonbedrijf Hoftijzer. En de organisatie werd dan ook gecomplementeerd voor de organisatie en de kwalitatief hoogstaande show. Voor de show hadden zich 27 veehouders uit de Achterhoek en Liemers en daarbuiten in totaal 130 koeien ingeschreven: 75 zwartbonte - en 55 roodbonte koeien. Uiteindelijk verschenen er ruim negentig koeien in de ring. “Inderdaad er hadden zich enkele rundveehouders afgemeld. Maar met dit aantal hebben we toch een volwaardige fokveeshow kunnen aanbieden”, aldus René Willink. En show die vorig jaar nog op het allerlaatst moment werd afgelast in verband met IBR-besmettingen.

Vaktermen
Er werd zaterdag in één ring gekeurd. De organisatie had in tegenstelling tot voorgaande jaren er dit jaar voor gekozen twee juryleden voor de show aan te wijzen in plaats van vier: één voor de zwartbonte - en één voor de roodbonte koeien. En dat beviel de organisatie goed. De koeien werden om en om gekeurd in verschillende rubrieken: vaarzen (jonge koeien), middenklasse en de categorie oudere koeien. In vaktermen, die voor een leek niet direct te plaatsen waren zoals: ‘een perfecte uier aanhechting’, ‘een fraai typische kwaliteit koe’, ‘hellende kruisligging’, ‘een fijne edele koe’ en ‘een mooie vloer in het front’.

Uitgebreid
Fokveeshow Lochem is een kleine dertig jaar geleden ontstaan door de samenwerking van fokclubs uit onder meer Ruurlo, Borculo, Neede, Eibergen, Lochem, Laren, Winterswijk en Aalten. René Willink: “Het gebied waar de koeien vandaan komen is de laatste jaren uitgebreid om tot een respectabel aantal dieren te kunnen komen. Door veterinaire eisen schrijven de laatste jaren minder bedrijven zich in voor een dergelijke show. Daarom nemen nu ook rundveebedrijven uit de Liemers en de Oude IJsselstreek en buiten de Achterhoek zoals uit Bathmen en Markelo deel aan deze fokveeshow.”

Kampioenen
Individueel: Zwartbont. Vaarzen: kampioen: 1. Maatschap Pinkert uit Markelo; reserve kampioen: Maatschap Holmer uit Laren. Middenklasse: kampioen: Melkveebedrijf Jageweg uit Winterswijk; reservekampioen: Maatschap Holmer. Oudere koeien: Kampioen: Melkveebedrijf Heijink VOF uit Laren; reservekampioen: Melkveebedrijf Bots uit Rekken. Algemeen kampioen: Melkveebedrijf Heijink VOF. CRV Rendementsbokaal: Maatschap Holmer. Individueel Roodbont: Vaarzen: kampioen: Maatschap Pinkert: reservekampioen: Maatschap Harkink – Sleumer uit Lochem. Middenklasse: kampioen: Maatschap Pinkert; reserve kampioen: Maatschap Pinkert. Oudere koeien: kampioen: Melkveebedrijf Jageweg; reserve kampioen: Maatschap Bronzewijker en Van Den uit Bathmen. Algemeen kampioen: Maatschap Pinkert. Bedrijfsgroepen: Zwartbont: kampioen: Maatschap Pinkert; reserve kampioen: Arendse Readt uit Barchem. Roodbont: kampioen: Maatschap Pinkert.

De algemeen kampioenskoe bij de zwartbont van melkveebedrijf Heijink VOF uit Laren. Foto: Floor Schut

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant