Albert Markerink, het Lochemse gezicht achter Voll Gass en zoon Tiago met de actievlag. Foto: Arjen Dieperink
Albert Markerink, het Lochemse gezicht achter Voll Gass en zoon Tiago met de actievlag. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

De man achter Voll Gass en FDF

Landbouw

LOCHEM - Je ziet ze regelmatig op de weg en in diverse media verschijnen, de mensen van de actiegroep Voll Gass. Wie zijn het eigenlijk? De Berkelbode nam een kijkje achter de schermen.

Door Arjen Dieperink

Bij de actiegroep Voll Gass denkt menigeen aan boeren en het buitengebied. En toch woont één van de contactpersonen van Voll Gass midden in een Lochemse woonwijk. “Je bent mooi op tijd, ik kom net van mijn werk”, zegt Albert Markerink als hij met grote stappen naar zijn huis loopt, waar de 6-jarige Tiago zijn vader begroet.
Albert is van oorsprong een boerenzoon. “Mijn vader had een boerderij en je blijft er dan toch affiniteit mee houden. Het is een prachtige sector.” Zelf is Markerink productiemedewerker bij Aviko.
“Tijdens het boerenprotest in Den Haag mocht ik een trekker lenen om met het protest mee te doen. Daar kwam ik allemaal Achterhoekers tegen die mij vroegen of ik mij ook voor Voll Gass wil inzetten. Voll Gass is geen organisatie, maar wij kunnen spontaan wel binnen een paar uur een indrukwekkend aantal demonstranten met tractoren bij elkaar brengen”, zegt Albert trots. Hij doelt op de optocht van verlichte tractoren van een paar weken geleden, waarbij burgemeester Rob Welten van Haaksbergen de optocht door zijn gemeente verbood terwijl de trekkers wel door de gemeenten Berkelland en Lochem mochten rijden.

Farmers Defense Force
Ook is Albert Markerink het aanspreekpunt voor de provincie Gelderland van de Farmers Defence Force (FDF), een Nederlandse belangenorganisatie voor agrariërs. FDF is in 2019 opgericht en mengde zich onder meer in de stikstofdiscussie. “Kijk, men bedenkt van alles om het boeren moeilijk te maken. Om toch duidelijk te laten horen hoe wij er over denken is FDF een ideale organisatie. Eind vorig jaar protesteerden wij bij FrieslandCampina, dat na ons protest de stikstofplannen introk. Door onze actie viel het draagvalk weg.”
Over de land- en tuinbouworganisatie LTO behoeft men aan tafel bij Albert niet te spreken. Voor hem is het Voll Gass en FDF wat de klok slaat.


www.vollgass.nl
www.farmersdefenceforce.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode